Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per gevär

Häromdagen fanns i LT en debattartikel från länets socialdemokratiska riksdags-ledamöter. Ämnet var uranprospekteringen i Jämtland och regeringens nya hållning i kärnkraftsfrågan.

Annons

Riksdags-politikernas inställning var ungefär denna: regeringens omläggning av energipolitiken öppnar för ett svenskt kärnkraftsberoende under resten av seklet. Detta har skapat en berättigad oro att uranbrytning kan bli i aktuellt i länet. Precis som S-politikerna påpekade är det ”knappast hållbart i längden att andra ska ta hand om denna farliga hantering åt oss”.

Oppositionen kräver därför ett klart och tydligt besked: Skulle regeringen tillåta uranbrytning i Sverige? För Centerpartiet som tidigare stridit för såväl öppna och rena landskap som utfasad kärnkraft är ämnet dubbelt känsligt. Att man accepterat fortsatt kärnkraftsdrift har upprört många sympatisörer och skulle man dessutom öppna för uranbrytning, ja, då kan nog partiet hälsa hem.

I går på ledarplats levererade Östersundspostens politiske redaktör Per Hansson en rejäl salva mot de socialdemokratiska riksdagspolitikernas debattartikel. I trängda lägen är anfall som bekant bästa försvar. Vilket bottennapp! utropade Hansson. Detta taskspeleri gagnar inte länet utan handlar uteslutande om simpel partistrategi. Ja, sossarna har en strategi, den är för övrigt ganska enkel: nej till utbyggd kärnkraft, nej till uranbrytning. Men det är högern som äger frågan.

Så kanske Per Hansson kan ge oss ett svar: Öppnar nya kärnkraftverk för uranbrytning i länet? Jag förstår om han inte vill svara. Ty säger ni nej är ni hycklare som låter andra länder hantera den vanskliga brytningen. Säger ni ja, som sagt, då kan Centerpartiet lika gärna stänga butiken direkt.

Ett tips, nästa gång Per Hansson känner samma trängande behov att vädra sin vrede över högerns energipolitiska dikeskörning: ring Maud Olofsson.

Mer läsning

Annons