Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partibidragen måste fram i ljuset

Annons

Jag tänker skaffa numret till Agnetha Fältskog, skojade Vänsterpartiets ledare Lars Ohly när han avslutade sin valturné.

Orsaken var förstås att en annan gammal Abbamedlem, Benny Andersson satsat en miljon kronor på att låta Feministiskt Initiativ via helsidesannonser informera väljarna om hur man kan skriva partibeteckningen på en blank valsedel och på det sättet rösta på ett parti även om det saknades förtryckta valsedlar till det partiet.

SVT:s valundersökning visar att det tycks ha gett stor effekt även om partiet blev utan mandat. Från en totalt undanskymd plats i valdebatten kom FI att synas som bäst de dagar när väljarna funderade som mest. Det hela måste ses som en väckarklocka. Frågan om hur partier ska få ta emot bidrag måste få en lösning. Nu kan jag tycka att problemet löstes genom att Anderssons namn blev offentligt.

Om väljarna vet vilka krafter och vilka personer som stöder de olika partierna så har man som väljare i alla fall en möjlighet att fundera över hur det påverkar det partiet. Om man inget vet, så är läget ett annat.

Vi vet ju att speciellt moderaterna tar emot stora bidrag utan någon redovisning över var bidragen kommer ifrån.

Benny Anderssons bidrag till Feministiskt Initiativ borde alltså få större betydelse än den tydliga påverkan på valet det uppenbarligen fick i går.

Mer läsning

Annons