Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Palestinierna förtjänar en stat

/

Annons

På Västbanken står 194 skrivet lite varstans. Numret är en uppmaning till världssamfundet att uppta Palestina som FN:s 194:e medlem. Främsta argumentet för ett erkännande är det som brukar kallas fakta på marken. Situationen i Mellanöstern blir inte bättre utan sämre. Fredsprocessen är i dag förlamad efter åratal av stiltje.

Inför hotet om en palestinsk framgång i FN har Israel sagt sig vara villigt att inleda samtal. Men det är en omvändelse under galgen. Eller omvändelse, man kan allvarligt ifrågasätta om den sittande högerregeringen i grunden verkligen är intresserad av att nå en lösning. Israels expansionspolitik fortsätter, medborgare som flyttar till bosättarsamhällen på Västbanken åtnjuter generösa skatteprivilegier. Staten har investerat miljardbelopp för att koppla ihop bosättningar med ”moderlandet”. Vägarna kallas kort och gott bosättarvägar; fina dubbelfiliga autostrador. På en av bosättningarna utanför Jerusalem bor och lever Israels koleriske utrikesminister Avigdor Lieberman.

Att under sådana förhållanden bjuda in till förhandlingar är ungefär som att försöka bli kompis med den man slår – under pågående misshandel. Det är inte trovärdigt.

Styrkeförhållandena mellan Israel och den palestinska myndigheten är inte ens i närheten av likvärdiga. Palestinierna har inte en chans att på egen hand nå en överenskommelse. De behöver omvärldens stöd. Och det är här som det blir så provocerande. En överväldigande majoritet av världens stater – inklusive Sverige – anser nämligen att Israels 40-åriga ockupation av Västbanken är olaglig. 2004 slog den Internationella domstolen fast att den mur som Israel bygger runt Västbanken strider mot internationell rätt. Ändå hörs nu politiker, däribland utrikesminister Bildt, uttrycka sina reservationer inför Palestinas sak. Ynkligt.

Det borde vara uppenbart för alla att Israel endast svarar på maktspråk. Om EU hotar med att skrota sitt handelsavtal med Israel och om en omvald Barack Obama under sin avslutande mandatperiod tog sin bundsförvant i rejäl upptuktelse, finns möjligen det internationella tryck som behövs för att nå en förhandlingslösning.

Eftersom Barack Obama inte kan eller vågar bekräfta Palestinas begäran om ett fullvärdigt medlemskap kommer frågan att stoppas i FN:s säkerhetsråd. Men det hindrar inte generalförsamlingen från att upphöja Palestina till en icke-medlemsstat. Ett sådant halvt erkännande skulle kunna bli ett första steg i en seriös påtryckningskampanj mot Israel.

Nej, ett FN-erkännande är ingen mirakelkur, men det är en väg framåt. Och förresten, är det någon som har något bättre förslag?

Mer läsning

Annons