Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På sikt finns hopp

Ungdomsarbetslösheten har nått förskräckande nivåer.

Annons

Från socialdemokratiskt håll lyfter man nu fram siffrorna med oro, men också med en smula skadeglädje eftersom det är den borgerliga regeringen som lovade så mycket som misslyckas. Från borgerligt håll söker man i stället med ljus och lykta efter positiva tecken. Där har det gått så långt att man i ivern att finna ljuspunkter talar om det positiva i att nio av tio svenskar ändå har jobb. Vi har fått en borgerlighet som vill att vi ska nöja oss med massarbetslöshet.

För de unga är siffrorna ändå betydligt värre. De officiella för oktober säger att 160000 ungdomar mellan 15 och 24 år är utan jobb. Det blir 26,8 procent av de unga. Fast siffran bör tas med en nypa salt. Detta sätt att räkna bygger på en förändring som de borgerliga gjort för att göra statistiken internationellt jämförbar. Det är i och för sig bra. Men de borgerliga som tidigare påstod att den gamla metoden var ett sätt att dölja verkligheten, låter nu annorlunda. Nu söker de borgerliga förklara hur många av de förment arbetslösa som studerar. Att börja räkna vid 15 år förefaller också dumt om man verkligen vill veta problemets omfattning. Så det vore klokt av sossarna att undvika detta sätt att räkna redan nu. Det minskar inte det faktum att ungdomsarbetslösheten är ett stort och snabbt ökande problem. De borgerliga har dragit ner på utbildning och kompenserar nu med för små insatser. Man smetar därtill ut en sänkt arbetsgivaravgift på alla unga i stället för på de arbetslösa ungdomar som behöver stöd.

Men det finns hopp om framtiden. Inte bara ungdomskullarna utan också pensionärernas årgångar är stora de närmaste åren. Dessutom kan vi ju välja oss en ny regering redan nästa år.

”Vi har fått en borgerlighet som vill att vi ska nöja oss med massarbetslöshet

Mer läsning

Annons