Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviktiga mutmisstankar?

Miljöpartiets Peter Eriksson försökte i onsdagens partiledardebatt att pressa statsminister Reinfeldt om Sveriges förmåga att bekämpa mut- och korruptionsbrott.

Annons

Bakgrunden är överåklagare Christer van der Kwasts beslut att lägga ner utredningen om misstänkta mutor i samband med försäljningen av stridsflygplanet Jas Gripen till Tjeckien. Nedläggningsbeslutet beror inte nödvändigtvis på att brott inte har begåtts, det finns helt enkelt inte de utredningsresurser som krävs för att driva det här målet i hamn.

Det är allvarligt, ty självklart måste alla fall där allvarliga misstankar föreligger bli ordentligt genomlysta. Statminister Reinfeldt ville förstås inte ge sig in i någon närmare diskussion om Christer van der Kwasts nedläggningsbeslut, istället gick han återigen till ett sånt där mästrande motangrepp. Medan den rödgröna oppositionen snöar in på så triviala saker som mutbrott – som ju inte alls påverkar vanliga människors liv – oroas regeringen över det råa ungdomsvåldet och otryggheten i samhället. Det var en snygg parering, men knappast trovärdig.

Det är inte politikernas sak att recensera rättsvårdande myndigheters arbete, däremot är det politikernas ansvar att säkerställa att polis och åklagare har tillfredsställande resurser och tillräcklig kompetens för att bringa ordning i dessa komplexa brottsutredningar.

I går medverkade statsåklagare Nils Erik Schultz i Sveriges Radios P1-morgon. Jag måste säga att jag häpnade när jag hörde Schultz beskrivning av arbetsvillkoren vid korruptionsenheten. Till sitt förfogande har åklagarna en eller två polisutbildade utredare som är, för att citera Schultz, ”starka” och ”duktiga på att skjuta”, knappast optimala egenskaper för den som är satt att utredda komplicerade mutbrott. Nej, särskilt inte när man som åklagare är ställd inför en hel armé av välslipade företagsjurister.

Ibland är det faktiskt klokt att lyssna på oppositionen.

Mer läsning

Annons