Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överstyr

Annons
Etableringen av friskolor fortsätter med oförminskad takt. Som ledarsidan nämnde förra veckan är utbildningsbranschen en storindustri, bara förra året omsatte de privata utbildningsbolagen svindlande 10,7 miljarder kronor. Och som så ofta när det handlar om växande och lukrativa branscher finns en kortsiktighet i planeringen. Girigheten verkar under skygglappar.
Skolverket varnar nu för att elevunderlaget i grund- och gymnasieskolan kommer att minska under de kommande åren, och färre elever kommer obönhörligen att leda till friskolenedläggningar. Vem får då ta smällen när eleverna står utan klassrum? Den kommunala skolan förstås. Den är nämligen skyldig att ta emot alla elever.
Hur ska kommunerna kunna planera för något som de inte säkert vet ska inträffa? Kommer friskola X med 96 elever att gå i konkurs eller blir det friskola Y med 112 elever?
Nej, etableringen av friskolor har gått alldeles överstyr, förhoppningsvis kommer ett maktskifte 2010 att innebära en rejäl åtstramning av den nuvarande ordningen.
Kuriosa i sammanhanget: allt fler borgerliga kommunpolitiker börjar nu oroa sig för den kommunala skolans överlevnad, rapporterar DN. Anledningen är just den stora etableringen av friskolor. I exempelvis Linköping har den borgerliga majoriteten avstyrkt sju privata skolbolags ansökningar om att starta eller utveckla undervisningen.
Friskolan - ett lyft för det svenska utbildningsväsendet? Pyttsan!

Mer läsning

Annons