Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opinionsmätningarnas tyranni

/

Annons

Ibrahim Baylan tillträdde tjänsten som socialdemokraternas partisekreterare för en och en halv månad sedan. På den korta tiden har han fått kommentera 17 olika opinionsmätningar! Det blir nästan tre mätningar i veckan och det är ju bara löjligt.

Begreppet kvartalskapitalism används för att kritisera en företagskultur som aldrig sträcker sig längre än nästa ekonomiska rapport. Istället för det långsiktiga och målmedvetna är det de snabba klippen som premieras.

Tyvärr verkar det inte bättre än att det här kvartalstänket börjar att överföras till politiken. Vi har hamnat i ett opinionsmätningarnas tyranni. Det politiska samtalet mutas in mellan två mätningar. 1 000 personer får säga sin uppfattning utifrån en aktuell händelse: Vem vann den senaste partiledarduellen, hur påverkar ett utspel väljarströmmarna, vilka effekter hade AMF-affären på socialdemokraternas opinionssiffror? Precis som att detta är vad politiken handlar om – egentligen.

Den borgerliga storstadspressen formligen frossar i nya mätningar. Ja, jag skriver borgerliga, ty det här handlar inte längre om konsumentupplysning, utan har snarare fått formen av (illa) dolda partisympatier.

Driver man en fråga tillräckligt hårt blir det till slut en självuppfyllande profetia. Skickar man tillräckligt många gånger ut budskapet att det går åt skogen för socialdemokraterna, ja då blir det slutligen en sanning.

I ett längre perspektiv gynnas ingen, varken medborgarna eller partierna, av denna utveckling. Vem vågar satsa långsiktigt när man vet att det väntar en ny opinionsmätning på söndag?

Och ännu viktigare, vem vågar vara radikal, bereda nya djärva idéer om tusentalet slumpvis utvalda individer några dagar senare ska göra tumme upp eller ner?

Kom ihåg, saker som vi i dag tar som självklara, till exempel utbyggnaden av förskolorna, mötte ibland rejäl kritik när de presenterades. Låt inte kvartalspolitiken hamna i vägen för reformismen!

Mer läsning

Annons