Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation: Ställa till rätta

För drygt sju år sedan beslutade president Bush att inrätta ett fångläger på den amerikanska militärbasen vid Guantánamobukten på Kuba. Sedan dess har omkring 800 vuxna och barn tvingats uppleva insidan på de 1,8 meter breda och 2,4 meter långa gallerburarna.

Annons

På Guantánamo har tortyr ingått som en del av den dagliga rutinen: före detta fångar och människorättsorganisationer har bland annat vittnat om simulerade drunkningar och plågsamma förhörsställningar. Hade det funnits mikrofoner i lägret skulle omvärlden fått höra fångarna skrika ut sina plågor.

Nu har Washington äntligen hörsammat fångarnas förtvivlan och omvärldens protester. Redan andra dagen på jobbet beslutade Barack Obama att monstret, en av vår tids fulaste smutsfläckar ska tvättas bort. Som sagt: Äntligen!

Guantánamo symboliserar så mycket mer än det beryktade fånglägret. Det handlar om ett förhatligt förhållningssätt som under åren efter elfte september upplyfts till accepterad princip: USA får närhelst det passar, utan möjlighet till utomstående granskning, tillfångata, tortera och hålla människor inspärrade på obestämd tid.

Samtidigt med beslutet att stänga Guantánamo beordrade också Obama att arméns instruktionsbok vid omhändertagande av misstänkta terrorister ska följas. George W Bushs carte blanche för grymma och plågsamma förhörsmetoder är därmed upphävd.

Men brottet med den gamla administrationen syns också på andra områden. Det vilar en symbolik över att Barack Obamas första samtal till en utländsk ledare gick till palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Det finns även förhoppningar om att Obama tänker inleda en dialog med Gazas ledande organisation Hamas. På grund av USA:s nära relation med Israel är det dock omöjligt att tänka sig officiella kontakter med Israels värsta fiende så här tidigt i mandatperioden. Men Obama har redan gjort klart att han kräver öppnade gränsövergångar i Gaza för att möjliggöra humanitär hjälp och handel.

Signalen från Washington är klar: USA vänder nytt blad, Genèvekonventionerna och FN-stadgan är de rättesnören som ska gälla även för världens enda supermakt.

Barack Obama har börjat förtroendeingivande, han förvaltar sitt moraliska mandat väl. Fast egentligen är det ganska självklart, för att kunna återupprätta sin auktoritet måste USA börja lyda under samma lagar och regler som de kräver av andra att följa.

Man får förmoda att Obama avser att skicka det budskapet även till sin israeliska premiärministerkollega.

Mer läsning

Annons