Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om spottloskor i ansiktet och Nobelspekulationer

/

Annons

Nu står man i kvalet att antingen välkomna vintern eller krypa in i bastun. I tisdagskväll snöade det i Östersund, det var sån där blaskig snö som känns som en spottloska när den träffar ansiktet. Några som säkert lär se fram emot den förestående årstidsväxlingen är länets skidstjärnor. Snart är det dags att byta ut rullskidorna mot vita blixten och i ÖSK-spåret finslipas formen. Som enkel träningsmotionär är det ganska häftigt att få dela träningsfaciliteter med några av världens bästa skidåkare. Spårsystemet vid skidstadion är verkligen något alldeles extra.

Häromdagen markerade en svensk snabbmatskedja mot fruktjätten Doles gangstermetoder genom att byta fruktleverantör till sin sallad. Dole har ju anlitat ett juristkompani för att tysta den svenska filmaren Fredrik Gertten som gjort en dokumentär om företagets härjningar i Nicaragua. I riksdagen har ledamöter protesterat mot Doles agerande och i Östersund föreslår folkpartisterna Mats El Kott och Gunnar Dovner en kommunal bojkott. Ett bra initiativ, det fria ordet måste försvaras. Doles utpressnings-metoder är en modern variant på diktaturens åsiktskontroll; istället för nackskott, miljonböter.

POlitisk turbulens efter att Bergspartiet fimpat en obekväm röst, Dan Östberg. Berg blöder, nästa år ska kommunen spara 28 miljoner. Men byskolorna ska vara kvar – som ett monument över den politiska ansvarsflykten. Med uteslutningen av Östberg tar Bergspartiet ytterligare ett steg bort från verklighetens realiteter.

Männen dominerar bland litteraturpristagarna. Här är i alla fall fyra manliga författare som inte får dagens Nobelpris:

Pär Nuder, välskriven memoarbok, faller på grund av tunn produktion; åren som Perssons talskrivare kan knappast tillgodoräknas.

Jan Guillou, rör sig vant i salongerna, men akademin belönar inte störst ego.

Bob Dylan, hoppas jag har fel. Finns det inte en liten rebell i Peter Englund?

Horace Engdahl, av rent medmänskliga hänsyn; minns vad som hände Harry Martinson efter att han tilldelats priset ...

Jag är inget fan av formatet – ett antal personer skriker och pratar i munnen på varandra i en halvtimme – men jag måste ge en eloge till Belinda Olsson, ny programledare för SVT:s Debatt. Där har vi material för nästa års parti-ledarutfrågningar! Olsson är rakryggad och engagerad utan att för den skull slå knut på sig själv. Debattledare som är mer förbannade än debattörerna själva (Aschberg, Josefsson) är förhoppningsvis ett släkte på utdöende.

Mer läsning

Annons