Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om poliser, exotiskt mingel och en glädjedödande minister

/

Glöm svenska köttbullemenyer på Lanzarote. När SVT bjuder på tokiga kulturkrockar på bästa sändningstid fylls rutan med barbröstade kvinnor och patriarkala stamhövdingar.

Annons

Tre svenska genomsnittsfamiljer – datamissbrukande, välfärdssjuka, lagom individualiserade och frikopplade från varandra – reser till horisontens slut för att mingla några veckor med avlägsna naturfolk. I tisdags premiärvisades det första avsnittet av ”Den stora resan”, programmet som redan innan det sänts kritiserats på grund av den snåla ersättning som betalats de medverkande stammarna. Kritiker har pratat om nykolonialt översitteri, förr jagade vi slavar och naturtillgångar, i dag behöver vi exotisk rekvisita till underhållnings-tv.

En snällare tolkning av programmakarnas ambition är att olika kulturer ska få mötas, dra erfarenheter av varandra och så kan vi en gång för alla slå fast humanismens första trossats: Det är mer som förenar oss människor än skiljer oss åt!

Jag ska ge ”Den stora resan” en ny chans nästa vecka. Men favoriten i tisdagskvällens tv-tablå kommer alltjämt att vara Fredrik Lindströms ”Svenska dialektmysterier”.

I storstäder sticks bilar i brand och utryckningsfordon får sina rutor krossade. Samtidigt laddar regeringen för valrörelse genom att bjuda polisen på två extramiljarder. Säga vad man vill om borgerligheten men deras pr-maskineri borde få ett pris.

Tänk den dagen en statsminister lanserar en kriminalpolitisk satsning med orden: ”Vi tillför nu betydande resurser till brottsbekämpningen, pengarna är öronmärkta för investeringar i fler speciallärare, fler familjestödjare och en omfattande upprustning av nedgångna bostadsområden. Samtidigt skärper vi alkohollagstiftningen, det ska vara dyrt och svårt att supa i Sverige. Så tror vi oss kunna minska den tidiga utslagningen”.

Nyckeln till det goda samhället ligger i ökad jämlikhet och det har ingenting att göra med fler poliser. Vi drömmer vidare så länge och hoppas på bättre tider.

Möter På vägen till jobbet några gymnasiekillar som är i nollningstagen. Två framtida kamrater belagda med ögonbindel eskorteras fram längs gatan. Jag var för trött för att ge ungdomarna en skopa där och då, den kommer här istället: Väx upp, ta ansvar, lägg av!

Jubel mötte president Obama när han på USA:s första skoldag framträdde inför 1 500 ungar på en skola utanför Washington. Talet sändes via länk till många amerikanska skolor. Obama uppmanade eleverna att ta sina studier på allvar. ”Målen kan vara så enkla som att göra hemläxan, vara uppmärksam i klassrummet och spendera lite tid varje dag med att läsa en bok”. Så talar en inspiratör och förebild.

Annat är det när uppfostringsminister Jan Björklund öppnar munnen. Då är det för att berätta om den förtappade ungdomen som inte ens kan starta en miniräknare men vet allt om att ställa till sattyg. Här behövs kvarsittning och tidigare betyg. Och ta av dig kepsen när du kommer in i klassrummet! Arma barn.

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons