Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om kvällsläsning i Haag och NFS

/

Radovan Karadzic avslutar förmodligen inte dagen med några kapitel Stieg Larsson.

Annons

 Den bosnienserbiske ex-presidenten påstår sig behöva mer tid innan rättegången mot honom kan starta, anledningen är att han måste hinna läsa in sig på den en miljon sidor tunga utredningen. Inte heller i går, på den andra rättegångsdagen, inställde sig Karadzic i rätten.

Normalt brukar en stunds kvällsläsning vara bra nedvarvning inför natten, men knappast i Karadzics fall. Anklagelserna mot honom rymmer några av de värsta brotten begångna sedan andra världskriget. Inne i cellen under läslampan möter den gamle psykiatrikern sin sista patient. Sig själv.

Karadzic begär tid för att reflektera och formera sitt försvar. Den chansen fick aldrig de 8 000 män och pojkar som mördades i Srebrenica.

Är det ett hån mot rättvisan att döma två mordansvariga 16-åringar till 20 månaders ungdomsfängelse? I måndags föll domen i det så kallade Sturebymålet, i går meddelade åklagaren att han sannolikt kommer att överklaga. ”De kunde nästan lika gärna blivit frikända”, säger en besviken anhörig till den mördade flickan och delar av allmänheten lär säkert instämma. Borde vi skärpa straffsatserna för grov ungdomsbrottslighet? I England sitter 3 000 omyndiga personer i fängelse och i USA kan tonåringar dömas till fängelse utan chans till benådning.

Som nybakad gymnasist kan man inte fullt ut överblicka konsekvenserna av sina handlingar, nej, man får ju inte ens köra bil eller rösta. Enligt tingsrätten har den 16-årige pojken i Sturebymålet visat brister i mognad och omdöme, vilket också påverkat straffpåföljden. Så måste man resonera i en civiliserad rättsstat.

Årsskiftet närmar sig med stormsteg. Den första januari förlorar 15 000 svenskar sin ersättning från Försäkringskassan. De ska då skriva in sig på Arbetsförmedlingen och få sin försörjning genom arbetslöshetsförsäkringen. Så förvandlas sjuk till arbetslös, en enkel justering med pennan bara. Men först krävs medlemskap i a-kassan och det är brådis. Innan den 31 oktober måste ansökan till a-kassan vara inskickad annars väntar en dagersättning på 223 kronor.

Skandal är ett slitet ord, men vad ska man annars kalla regeringens hantering av landets långtidssjukskrivna? Borgerligheten behandlar några av våra allra svagaste som vore de jonglörbollar.

Skapa ett Nordens förenta stater (NFS). Det frejdiga förslaget kommer från samhällsdebattören Gunnar Wetterberg. Några synpunkter bara: Jag fattar inte finska! Får man som svensk smaka på oljepengarna? Borde inte Skavlan engageras på något sätt? Danskarnas ölservering i samband med fotbollsmatcher är ett problem, här behövs undantagsregler. Hur många lag får unionen mönstra i skidlöparsammanhang?

Lyckas man hitta acceptabla lösningar på dessa ödesfrågor plus några andra spörsmål av enklare beskaffenhet så kanske ...

Mer läsning

Annons