Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofritt i Iran

/

I Iran utgår inte all offentlig makt från folket utan från prästerskapet, ytterst styrt av ayatolla Ali Khamenei. Ändå slingrade sig köerna långa runt kvarteren i Teheran på fredagskvällen, ja, myndigheterna fick till och med förlänga vallokalernas öppettider till midnatt.

Annons

Dagen efter kom valresultatet, sittande presidenten, den ultrakonservative tillika förintelseförnekaren, Mahmoud Ahmadinejad vann en överlägsen seger, 62,6 procent.

Det höga valintresset kan antingen tolkas som att iranierna är nöjda med Ahmadinejad eller så är det precis tvärtom.

Hade omvärlden fått bestämma skulle Mahmoud Ahmadinejad ha flugit all världens väg i fredagens val; Ahmadinejad är inte bara tveksam till förintelsens historiska faktum, han ser helst att Israel raderas ut från kartan. Lägg därtill en oberäknelighet som endast kan toppas av Nordkoreas Kim Jong-Il och vi har ett högst potent hot mot Irans och Mellanösterns utveckling.

Den gångna helgen liksom i går drog anhängare till motståndaren Mir Hossein Mousavi ut i stora skaror för att protestera mot valresultatet som de hävdar har manipulerats av Ahmadinejad och det högsta prästerskapet. En anklagelse som naturligtvis förnekas från officiellt håll. Rapporterna från Teheran talar emellertid ett annat språk. När den totalitära staten skakas stryps informationsflödet och media hindras att skildra protesterna. Så agerar inte en regim som nyligen arrangerat fria och ärliga val.

På måndagen meddelades att en granskning av valresultatet kommer att genomföras. Ja, detta var knappast vad 62,6 procent av iranierna längtat efter. KO

Mer läsning

Annons