Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförtrutna uranjägare

Det kanadensiska företaget prospekteringsbolaget Mawson, välkänt bland boende i Hotagenområdet, planerar att investera mer pengar i nya svenska borrhål.

Annons

Trots att ingen ansökan om gruvdrift ännu har lämnats in till myndigheterna och trots det starka motstånd som finns i kommunfullmäktige och berörda bygder, fortsätter alltså gruvföretagen sin oförtrutna mineraljakt. Man undrar varför inte företagen bara packar ihop sina maskiner och sticker till någon mer uranbrytarvänligt sinnad nation? Anledningen är dels de enorma värden som tros ligga nedbäddade under markytan, dels den dubbelmoral som har förgiftat svensk energipolitik.

Om planen är en långsiktig kärnkraftsproduktion, vilket de borgerliga partierna tidigare i år enades om, måste det förr eller senare bli en svensk uranbrytning. ”Sverige har köpt och köper sitt uran från länder som Namibia, Kanada, Ryssland och Australien”, påpekar Expressens ledarsida. Hur länge ska dubbelmoralen få fortsätta att härska? Det avgör regeringen och vilken regering vi ska ha avgör väljarna den 19 september nästa år. Välj med eftertanke.KO

Mer läsning

Annons