Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obehagliga minnen

Annons

Skräcken under det kalla kriget var att endera sidan skulle släppa lös sin vapenarsenal varvid den andra sidan skulle svara med samma mynt. Det fanns till och med ett ord som på ett mycket obehagligt men träffsäkert sätt sammanfattade den här ordningen: terrorbalans. Vetskapen om och skräcken inför alla dessa missilers hemska potential skapade en låsning.

När jag läste statsvetenskap fick jag lära mig att det finns forskare som rent av menar att den här ordningen är eftersträvansvärd, ty den skapar en balans som ingen vågar utmana. Ju fler skräckinjagande vapen desto mindre risk att de används.

Nu finns det, tack och lov, många som inte alls anser denna tanke vara särskilt sympatisk. Målet stavas tvärtom vapenkontroll och nedrustning.

Tyvärr ser vi att utvecklingen går åt rakt motsatt håll på många platser i världen. Så också i Europa. USA håller som bäst på att utveckla ett anti-missilförsvar i Polen och Tjeckien. Syftet är att höja beredskapen inför eventuella iranska och nordkoreanska missiler mot USA. Planen är tio antirobotmissiler.

Motståndet mot vapenskölden är emellertid starkt. Rysslands president Dimitrij Medvedev har hotat USA med att han tänker placera taktiska missiler i Kaliningrad, riktade mot den amerikanska vapenskölden.

De amerikanska planerna är fullkomligt idiotiska. Först och främst är det oklart om missilskölden verkligen skulle fungera i ett skarpt läge. Men framför allt är det dumt och farligt att inleda en militär kapplöpning med Ryssland – på Rysslands egen bakgård!

Denna katt-och-råtta-lek skickar tankarna tillbaka till en tid som ingen av oss vill uppleva igen.

Mer läsning

Annons