Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama långt ifrån golvad

/

Den som går ut och frågar en arbetslös amerikan hur nöjd han är efter ett år med Obama som president, bör vänta sig en missnöjd medborgare.

Annons

 Det är inte annorlunda än Sverige 2006, då det fanns arbetslösa som till och med röstade på Reinfeldt i hopp om en förbättring, trots att det redan fanns fler jobb än på länge. Ett dåligt skyddsnät som i USA gör oron större. Ett försämrat skyddsnät – som i Reinfeldts Sverige – gör ont värre.

Efter ett år är Obama satt under politisk press då flera fyllnadsval gått emot honom och demokraterna. Intressant att notera hur det gläder många borgerliga skribenter på svenska ledarsidor. Fast det förvånar mig inte.

Det Obama gör är radikalt. Utan de enorma stimulanspaketen hade världsekonomin varit i ett betydligt sämre läge och om man nu inte ser till att reglera den finansmarknad som löpte amok hösten 2008, så lär vi uppleva en akut kris snart igen. Självklart är det en politik som oroar dogmatiska svenska liberaler.

I går natt svensk tid höll Obama för första gången sitt årliga tal till nationen. Han fokuserade på jobben och ekonomin. Och han gör sitt bästa för att inför väljarna framstå som en som även nu vill minska den partipolitiska polariseringen, ett vallöfte han inte lyckats med så här långt på grund av högerns bestämda motstånd.

Men han lovade också att fortsätta med sjukvårdsreformen som syftar till att låta flera tiotals miljoner amerikaner som i dag saknar sjukförsäkring, få del av den. Till sist är det säkert den vägen som kan ge ett stöd åt Obamas för amerikanska mått mycket radikala politik. Obama långt ifrån golvad. Men kongressvalet i höst kan bli svårt för demokraterna. Det är inget att glädja sig åt.

Mer läsning

Annons