Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama är säker på att lyckas

/

President Obama i USA är satt under hård press för sitt förslag till allmän sjukförsäkring. Inte minst de väldiga försäkringsbolagen gör sitt bästa för att motverka reformen.

Annons

Men Obama säger sig övertygad om att ha både befolkningens och kongressens stöd. En allmän försäkring blir både effektivare och rättvisare än de privata alternativ där så många inte ens får vara med.

Om vi alla är med och delar på riskerna för sjukförsäkringen så innebär det förstås att den kärnfriske får betala en del av kostnaden för den sjuke. Men grejen är ju att även den kärnfriske kan bli sjuk. Alla behöver en sjukförsäkring.

I USA står 46 miljoner utan sjukförsäkring. Tolv miljoner har bara de senaste tre åren på grund av sin egen sjukdomshistoria, antingen nekats försäkring, nekats skydd för viss sjukdom eller hänvisats till högre premier. Trots det är motståndet hårt på sina håll mot den sjukvårdsreform som president Obama föreslår. Den politiska högern leder motståndet understödd av de stora försäkringsbolagen.

En del oroar sig för sin egen försäkring. Hur ska den förändras om alla andra också får en försäkring? Andra oroar sig mer för det påstått socialistiska i en allmän försäkring.

Men Obama förefaller säker på att lyckas. I en artikel i New York Times på söndagen anser han sig ha stöd i kongressen för 80 procent av sin reform, liksom av läkarnas och sjuksköterskornas organisationer.

Han menar att inte bara de som saknar försäkring tjänar på det hela. Det gör alla på grund av den ineffektivitet som det amerikanska sjukvårdssystemet uppvisar. Det är högklassigt men dyrt, kostnaderna skenar samtidigt som det alltså inte når alla. Den som förlorar jobbet i en konkurs kan bli av med sitt skydd.

Men motståndet är ändå hårt. Och Obama tycks nu öppna för en annan lösning än en offentlig sådan, som kritiseras för att det är svårt för privata bolag att konkurrera mot en sådan jätte. Varför nu det vore ett stort problem?

I stället har regeringen fört fram tanken på en kollektiv icke-vinstdrivande lösning. Det var ju så sjukkassorna i Sverige en gång startades. Frågan blir då i stället hur såna ska kunna konkurrera med privata försäkringsjättar.

Det viktigaste är ändå regler som ser till att alla medborgare får en försäkring. Och för amerikanskt näringsliv bör det vara bättre att kostnaderna läggs på samhällsnivå i stället för på företagsnivå.

Intressant att notera är dock att lösningar efter icke-vinstmodell ses som ett föredöme inom både vård och skola i USA, medan vi i Sverige gått allt längre på den privatiseringens väg som riskerar att utlämna den enskilde till beslut, där ansvariga genom att spara in på utgifter, i stället kan förvandla dessa till egen vinst. Här bör i stället vi i Sverige slå bakut.

Mer läsning

Annons