Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖB:s försvarsslakt

På fredag presenterar överbefälhavare Håkan Syrén sitt sparförslag för försvaret. Men redan i går läckte uppgiften att en tredjedel av armén kan försvinna om ÖB:s förslag blir verklighet.

Annons

Man får intrycket att Syrén försöker att småjävlas med politikerna. Som att han egentligen skulle vilja säga: ”Så här går det om ni fullföljer era sparplaner”.

Med tanke på de senaste decenniernas hårda nedskärningar är det svårt att tro att någon regering, allra minst en borgerlig sådan, skulle våga omsätta hela det här sparpaketet i verkligheten.

Något måste dock göras. Sverige har i dag ett sovande försvar, lejonparten av resurserna ligger nedbäddad och skulle behöva ett par tre år på sig för att vakna. Vad är det för försvarsförmåga? Ryssen bryr sig förstås inte om hur mycket pengar vi plöjer ner i militären, utan tittar ju i första hand på vår beredskap.

Det är absurt att Sverige ska hålla sig med ett pappersförsvar till priset av drygt 40 miljarder per år.

Det går att banta på utgiftssidan och samtidigt effektivisera. Men det får inte bli den typen av panikbesparingar som nu ligger för handen. Då kommer försvaret inom några år att bestå av ett högkvarter utan några soldater. Sverige har ju redan i dag en överdimensionerad officerskår som är ändamålsenlig på tjusiga middagar men otillräcklig i krig. Någon med makt borde verkligen göra något åt detta.

Nu sveper återigen ovisshetens mantel in över landets försvarsorter. Tongångarna är exakt desamma som när framtiden för Östersunds garnison avhandlades. En nedläggning vore ett dråpslag, säger en berörd kommunordföring. Vårt regemente står sig starkt, det ligger i nationens intresse att det behålls, säger annan trosviss kommunman.

Snacket illustrerar problemet med svensk försvarspolitik, ute i landet hanteras försvarsfrågan utifrån regionalpolitiska mål, på riksplanet arbetar man, i bästa fall, utifrån hotbildsanalyser eller, i värsta fall, efter ekonomiska kalkyler. Regeringen Reinfeldt har valt den senare modellen – trots att erfarenheten säger att det är dumt ge för mycket makt till finansminister Anders Borg. Z

Mer läsning

Annons