Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya chanser för de unga

Annons
Konjunkturen faller som en sten. Nästan 50 000 anställda har redan varslats om uppsägning i höst. Många som varslas kommer att vara ungdomar. Samtidigt kommer stora ungdomskullar ut på arbetsmarknaden.
De borgerliga har valt att smeta ut ett stöd till jobb för unga genom sänkta arbetsgivaravgifter, som i realiteten mest blir till vinster åt företag som redan har unga anställda. Sossarnas alternativ har istället varit stora riktade stöd till de företag som anställer unga arbetslösa. I går presenterade den nyskapade vänsteralliansen ett nytt jobbpaket för unga. Bärande delar är ett traineeprogram för unga inom, som man säger, välfärdssektorn alltså kommuner och landsting.
Det blir ett sätt att inför en väntad jobbkris brygga över till en helt annan arbetskraftssituation som väntas om bara några år, när många kommunalt anställda pensioneras.
Till detta läggs satsningar på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, nya Komvuxplatser, kvalificerad yrkesutbildning och nya högskoleplatser, karriärcoachning coh praktikplatser. Det är ju ett faktum att det borgerliga redan ställt till stor skada på detta område. Framförallt neddragningen av komvux är dålig politik också när tiderna har varit goda. Är det något vi behöver i varje anständigt samhälle, så är det att medborgarna kan få nya chanser. Alla är inte färdiga att ta emot allt skolan erbjuder under skoltiden i tonåren. I en djup kris blir det ännu viktigare att de unga får nya chanser.

Mer läsning

Annons