Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ekonomisk världsordning

Annons
Finanskraschen straffar de gamla industriländerna hårt. Ekonomierna i USA, Västeuropa och Japan krymper nästa år. Tillväxtekonomierna i Asien, Latinamerika och viss mån Afrika får i stället göra skäl för namnet. De kommer att stå för 100 procent av världens tillväxt under 2009, enligt Internationella valutafonden.
Med den förändrade ekonomiska bilden följer krav på en ny ekonomisk världsordning, där tillväxtekonomier som Kina, Indien och Brasilien får mer att säga till om. Dessa länder och de fattiga u-länderna är inte längre beredda att vara åskådare när rikemansklubben G7 (USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Canada och Japan) fattar viktiga ekonomiska beslut i hela världens namn. Litet av kaxigheten i den västliga industrivärlden är redan borta.
När president Bush kallade till ett ekonomiskt toppmöte i mitten av november för att reda ut problemen efter finanskrisen vände han sig till den större gruppen, G20 (G7 plus Kina, Brasilien, Indien, Indonesien, Mexico, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Turkiet, Sydkorea, Australien, Argentina och EU). G20-gruppen står för bortåt 90 procent av världens produktion, medan G7 numera bara svarar för hälften av världens BNP.
Mötet var sammankallat i hast och högst på agendan var att få länderna att förbinda sig att snabbt öka efterfrågan för att möta en hotande global recession. Det blev man också överens om - i princip. Men någon samordnad konjunkturstimulans, som bland annat Storbritanniens ledare Gordon Brown krävt, blev det inte. Alla länder gör så gott de kan för att gasa, utan att äventyra sin egen stabilitet. Ekonomen John Maynard Keynes teorier är numera på modet både i USA och Kina.
Den andra uppgiften var att diskutera åtgärder för att förhindra ett upprepande av finanskrisen. Det kuschade USA var denna gång berett att på internationell nivå diskutera hur finansmarknaderna ska regleras. G20-mötet beslöt att tillsätta expertgrupper som ska arbeta fram förslag till nästa toppmöte som ska hållas i april. Inget är undantaget från översynen.
En ny ekonomisk världsordning tar naturligtvis tid att genomföra. Men pressen på regeringarna är stark. Om inte de nya regleringar som nu diskuteras i gott som i alla länder genomförs samtidigt i resten av världen, kommer kapitalet att söka sig dit där regleringarna är slappast.
Kapitalet är globalt. Det måste regleringarna och kontrollen också vara om det hela ska fungera.

Mer läsning

Annons