Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu släpper även Sverige sitt spermieförbud

/
  • En annorlunda cykel väcker uppmärksamhet på gatorna i Köpenhamn. Nordisk Cryobank kör nedfrysta spermier till fertilitetskliniker runt staden per cykel i form av en jättestor sädescell.

Annons

Varje år reser mellan 800 till 3000 svenska kvinnor utomlands för att få hjälp med assisterad befruktning. Främst till Danmark där ensamstående kvinnor och lesbiska par har erbjudits assisterad befruktning sedan 1997. Nitton år efter Danmark blir det nu möjligt även i Sverige.

I onsdags eftermiddag röstade riksdagen genom regeringens proposition med en övervägande majoritet: 218 för och 40 emot. Endast Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var emot, föga förvånande med tanke på partiernas vurm för den traditionella kärnfamiljen.

LÄS ÄVEN: Det våras för jämställdheten

Ensamstående kommer nu att ges samma rättigheter som gifta par, sambos och de som har registrerat partnerskap. I grunden är det en rättvisereform som i Sverige har diskuterats i 15 år. Lagförslaget är därmed ett stort steg framåt för en liberal sexualpolitik, och ett steg bort från en förlegad syn på vad som utgör en familj.

Men förslaget har tagit sin tid. När den förra borgerliga regeringen fick i uppdrag av riksdagen att skyndsamt återkomma med ett förslag som ger ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning i den svenska vården, dröjde det fyra år innan ett sådant förslag låg på bordet. Den 1 april väntas den nya lagen träda i kraft.

En farhåga som lyfts av RFSL är däremot att tillgången till assisterad befruktning inom den offentliga hälso- och sjukvården inte kommer att mötas med extra resurser inom region och landsting för att möta en ökad efterfrågan.

Det är redan i dag långa köer för behandling på flera håll i landet, köer som skulle kunna minskas om resurser lades på att få fler att donera ägg och spermier, samt att möjliggöra för fler kliniker att utföra behandlingar.

Så länge det tar flera år att få tillgång till behandling kommer kvinnor som är i behov av assisterad befruktning att fortsätta söka sig utomlands och själva bekosta sin behandling.

Vi får hoppas att den nya lagen ger jämlika förutsättningar för behandling av ofrivillig barnlöshet, oavsett var i landet man bor.

Mer läsning

Annons