Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu pratar Reinfeldt för mycket också

Annons

Den före detta partiledaren Göran Persson (S) blev ju på sin tid nästan berömd för sitt sätt att prata bredvid mun. Det blev mer av sånt ju längre tiden gick. Inget irriterade nog hans partikamrater mer än den gången då han på kongressen 2005, redan före en riksdagsdebatt om kvoterad föräldraförsäkring, slog fast att det inte skulle bli någon förändring.

Han kallar det i Erik Fichtelius superintressanta intervjubok: Aldrig ensam, alltid ensam” för slarv. Jag var inte i form, säger Persson. Ni som känner till min aktning för Persson förstår att jag vill påpeka att även solen har fläckar.

Fast än mer slår mig tanken att statsminister Fredrik Reinfeldt (som jag alls inte har någon aktning för) mer och mer liknar Persson i sättet. Nu har han börjat med slarv och felsägningar också.

Här hos oss kanske inte alla förstår sprängkraften i det Reinfeldt sagt om hyresrätten i Stockholms innerstad. Men det är något stockholmarna värnar om mer än någonsin nu när många år av borgerligt styre gjort hyresrätterna till en minoritet av lägenhetsbeståndet.

När Reinfeldt i DN säger att hyresrätten har ett värde (i princip – min kommentar), så säger han nämligen samtidigt att den inte fungerar i Stockholms innerstad på grund av allt fusk. DN rubricerade det hela: ”Reinfeldt: Hyresrätter dålig idé i city”, så blir upprördheten stor i Stockholm.

Då vaknar den moderata kampanjapparaten. I ett försök att slå mot budbäraren, DN, skickas ett pressmeddelande som benämns. Reinfeldt: Hyresrätten en bra idé i city. Som om tidningen gjort fel. Men nu är den inspelade intervjun offentlig. Så vi vet att det var Reinfeldt som pratade bredvid mun. I en radiodebatt mellan partisekreterare Sofia Arkelsten (M) och DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz säger Arkelsten att artikeln inte beskriver Moderaternas åsikt i frågan. Men som Herlitz påpekade så var det inte vad DN skrev om. De berättade ju korrekt vad Reinfeldt sa. Ibland har faktiskt även budbärarna rätt.

Mer läsning

Annons