Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste partiledningen släppa sargen

Det mäts som aldrig förr. Om det är ett gissel att politiken filtreras och analyseras genom dessa lättsmälta siffertabeller?

Annons

Ja, problemet med opinionsundersökningar är att de får ett oproportionellt stort inflytande och ett eget liv.

”Socialdemokraterna backar två procentenheter” och marken skälver. Partisekreteraren släpas fram till tv-kameran och måste kvickt hitta på någon urvattnad historia om att ibland går det upp och ibland går det ner. Navelskådande kommentatorer försöker sammanställa analyser som förhoppningsvis håller dagen ut. Politiken blir en veckolång kamp tills nästa söndag – då kommer en ny mätning.

Våren 2008 plockade Socialdemokraterna hem runt 45 procent av väljarstödet och man kunde nästan få intrycket att sossarna fullbordat folkhemmet, utrotat fattigdomen och mäklat fred i Mellanöstern. Men faktum är att socialdemokratin våren 2008 var en blek oppositionsrörelse där frågorna var betydligt fler än svaren. I dag, ett och ett halvt år senare, samlar S 34 procent av väljarstödet. Omvänt förhållande gäller för Moderaterna. Våren 2008 noterades partiet för 21 procent, i dag är stödet nästan tio procent större. Vad har hänt, har Fredrik Reinfeldt blivit snällare mot de sjuka och arbetslösa, har man räddat några jobb under industrikrisen?

Läser man förarbetena till Socialdemokraternas partikongress kan man ana en oro inför hur den så kallade ”opinionen” (1 000– 2 000 tillfrågade) ska reagera på den nya S-politiken. Här finns gott om luddiga skrivningar som ska göra alla sådär lagom tillfreds.

Det är nu dags att släppa sargen och förhoppningsvis finns det tillräckligt många kongressombud som är beredda att hjälpa partiledningen med just den saken. KO

Mer läsning

Annons