Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer landsbygden till Stockholm med mössan i hand

/
  • Regionala ambassader är ett tecken på att politiker utanför Stockholm accepterat att staten drar sig tillbaka från landsbygden.

Annons

Det är beklämmande att höra att Region Västerbotten ska öppna en "ambassad" i Stockholm. Västra Götaland har redan gjort det. Region Skåne är i färd med att göra det. Tyvärr är det nog en tidsfråga innan centrala Stockholm är fullt av regionala kontor med representanter från varje hörn av landet. Lokalt anlitade lobbyister som rör sig hemtamt i regeringskvarteren. En EU-liknande, men inomstatlig liten subkultur.

Jag är helt enig med Nicke Grahn (FP), lokalpolitiker i Västerbotten, som anser att trenden är ett tecken på att politiker utanför Stockholm accepterat att staten drar sig tillbaka från landsbygden. "Okej, om inte ni kommer till oss kommer vi till er".

Vi har riksdagsledamöter som representerar oss. Vi betalar skatt för att staten ska finnas i hela landet. När staten sviker ska inte regionerna komma till huvudstaden med mössan i hand. Det skickar fel signaler. I stället borde kraven på statliga utlokaliseringar i hela landet öka till stormstyrka.

Västerbottenskontoret kommer att kosta sex miljoner. Det är symptomatiskt att landstinget i Västerbotten, en av de tilltänkta medfinansiärerna i satsningen, sagt nej till att delta. Anledningen är den dåliga ekonomin.

Det är djupt beklagligt om kampen för minskade klyftor mellan stad och land utvecklas till en individuell tävling mellan regioner. De största regionerna har redan pekat ut vägen.

Västerbottens regionråd Erik Bergkvist (S) hoppas att kontoret ska ge länet inflytande över lagar och politiska beslut och gynna den egna regionen vid fördelning av forskningsanslag och investeringar.

Tyvärr tror jag han kommer att få rätt. Det har redan visat sig att det är de skickligaste lobbyisterna som tar hem de stora fångsterna. Etableringen av Facebooks serverhallar i Luleå är ett exempel på det. Tiden är på väg att springa förbi de små länen och regionerna. Nu gäller det att bilda tillräckligt stora och tillräckligt starka pakter och sedan jobba strategiskt med opinionsarbete för egen sak.

Det är beklämmande.

Mer läsning

Annons