Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu håller vi tummarna!

/

Det mesta har blivit sagt vid det här laget, nu är det bara att vänta. Och hålla tummarna! På tisdag går USA till val.

Annons
Enligt opinionsmätningarna kommer Barack Obama att vinna. Men osäkerheten ute i delstaterna, där elektorsrösterna finns, verkar vara större än vad som framgår i de nationella mätningarna.
Från en svensk horisont får man lätt intrycket att valet redan är avgjort - här uppfattar nästan alla Obama som den självklare efterträdaren till George W Bush.
Men republikanerna har verkligen inte slängt in handduken. I helgen sökte John McCain draghjälp från guvernör Arnold Schwarzenegger. Tillsammans på scen raljerade den gamle muskelbyggaren över Obamas tunna kroppsbyggnad, han skulle behöva bygga på både sina armar och sin politik, menade Schwarzenegger. John McCain däremot är byggd som en klippa, både politiskt och fysiskt.
Det krävs uppenbarligen en österrikiskfödd före detta kroppsbyggare med taskig accent för att utropa 72-årige McCain - som enligt sjukjournalen dras med högt blodtryck och ibland blir yr när han står upp - till presidentvalets friskus ...
Obama, till synes helt trygg med sitt bicepsmått, har på ett imponerande sätt lyckats resa sig ovanför valkampanjens småaktiga tjuvnyp. USA behöver inte mer av splittring, utan mer av enighet, blir hans enkla men träffsäkra replik.
Statsmannalikt, presidentlikt. Det är en klok strategi. USA står upp till hakan med problem. Efter fiaskot i Irak och kollapsen på Wall Street är den amerikanska självbilden rejält tilltufsad, vad många amerikaner efterlyser är ett tydligt ledarskap.
Stundens allvar verkar också ha gjort intryck på väljarkåren. I år förväntas 130 miljoner amerikaner avlägga en röst - fler än i något tidigare val.
En del av osäkerheten ligger i hur väl Barack Obama lyckas dra nya väljargrupper till vallokalerna. Många unga och färgade har hittat en röst i Obama, nu gäller det att dessa grupper också sluter upp på valdagen.
Det kändes helt overkligt när George W Bush lyckades säkra ytterligare en mandatperiod i presidentvalet 2004. Hur är det möjligt? tänkte man. Slutsatsen då var att USA, med terrorattackerna i färskt minne, inte var redo för ett skifte.
Bushadministrationen hade lyckats plantera ett rädslans frö i folklagren, allt kretsade kring USA:s säkerhet. Men i takt med att problemen på hemmaplan växt har motståndet mot Bushs krigspolitik blivit allt mer kompakt. Här offrar vi människoliv och miljarder på utsiktslösa invasionskrig samtidigt som människor tvingas ge upp både hem och arbete.
På onsdag förmiddag får vi förhoppningsvis det slutgiltiga beskedet att vinden äntligen har vänt i USA.
foto: scanpix

Mer läsning

Annons