Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gäller det att agera

/
  • Socialdemokraterna kräver genom partiledaren Mona Sahlin och den ekonomiske talesmannen Thomas Östros att regeringen gör om den statsbudget vars ekonomiska förutsättningar redan är överspelade av finanskrisen och det branta konjunkturfallet.  Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Den internationella finanskrisen leder konjunkturen i ett fall så brant att vi inte sett maken till något liknande. Men regeringen sitter still i båten. Den budget som las före krisens akuta skede är tänkt att klara den snabbt ökande arbetslösheten.

Annons
Jag misstänker att denna passiva hållning kommer att straffa sig i opinionen ganska snart. De borgerligas optimism saknar grund.
Handeln hoppas fortfarande på rekord i julhandeln. Men prognoserna är allt annat än säkra. Och inte blir de trovärdigare av att det samma dag meddelas att bankkrisen nu har kommit till Lettland, där svenska banker har en stor del av marknaden.
Till och med den borgerliga regeringen börjar förstå att åtgärder till bilindustrins fromma är nödvändiga nu när hela den amerikanska bilindustrin är nere på knä. Så lät det inte för några veckor sen.
Men den statsbudget som är lagd är lagd. Trots att alla förutsättningar förändrats aviseras inga åtgärder. De borgerliga bladen har ju de senaste dagarna kunnat glädja sig åt kraftigt sjunkande socialdemokratiska opinionssiffror.
Det är nu uppenbart för alla att presentationen av ett tvåpartisamarbete mellan socialdemokrater och miljöpartister gick i otakt med väljaropinionen. Det blev inte bättre av att det därtill gjordes samma dag som det i och med Volvos jättevarsel blev uppenbart för alla att finanskrisen övergått till att slå mot den reala ekonomin.
Som jag ser det finns det nu bara två egentliga alternativ kvar. Det rimliga, eftersom man redan talar om partisamarbete före nästa val, är att det blir en trepartisamverkan. Det bör komma till stånd rätt snart om det ska bli trovärdigt.
Det andra alternativet är att återgå till det som varit det normala, nämligen att partierna går fram var för sig och att man sen låter väljarna avgöra hur makten ska fördelas efter ett segerval. Fast alla alternativ utom en trepartisamverkan skulle nog kortsiktigt ge förluster i opinionsmätningarna. Men de borgerliga som nu hoppas att s-raset i Synovate, Skop och Demoskop ska fortsätta hoppas nog för mycket. Sifo lär nog visa något liknande så länge det gäller samma tidsperiod. Men det är svårt att tro på en fortsättning i den riktningen. Vi har fortfarande den stabila majoritet för oppositionen som kom redan någon månad efter valet 2006. Kritiken lär bli hård när krisen nu slår snabbt och hårt mot ekonomin och jobben samtidigt som regeringen väljer att inte agera snabbt och resolut.
Socialdemokraternas Mona Sahlin och Thomas Östros krävde i lördagens DN att regeringens skattesänkningar ersätts av utbildningssatsningar, rotavdrag för byggsektorn, lånemöjligheter för småföretagen och mer pengar till kommunsektorn. Att göra ingenting och låta arbetslösheten stiga kommer att möta hård kritik.

Mer läsning

Annons