Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noteringar från veckan

Under veckan har vi lärt oss två saker eller vi har, rättare sagt, än en gång blivit påminda: högutbildade får bättre vård än personer med låg utbildning och barn till högutbildade föräldrar får högre betyg.

Annons

Klassamhället är överallt och hela tiden. Klass är ett stort begrepp som inte bara handlar om ekonomi och utbildning utan om subtila ting som inte så lätt låter sig naglas fast. Har jag självförtroendet att ta en verbal omgång med distriktsläkaren om rethostan som aldrig går över? Har jag tillräcklig auktoritet för att övertyga klassföreståndaren att min son behöver en speciallärare och det på momangen? Hur lägger jag upp min argumentation, har jag ordförrådet, pondusen, kraften?

För somliga är klasstillhörigheten en hämsko, något som förföljer en genom livet. För andra är det en ledsagare, en vän.

Saabs kris har blivit en politisk trätofråga. Oppositionen anklagar regeringen för passivitet medan regeringen anklagar oppositionen för opportunism och jag förstår om det är svårt att ta endera sidan på allvar.

En som hittills undvikit debattstormarna är Saabs vd Jan Åke Jonsson. Men när även han nu riktar tung kritik mot regeringens hantering av Koenigseggsaffären kanske budskapet ändå går fram. Saab har inte kunnat använda en enda krona, påminner Jonsson, ur den miljardstinna krisfond för bilindustrin som regeringen tidigare upprättat. Lånevillkoren, med återbetalning efter sex månader, har gjort det omöjligt.

Nästa vecka håller GM styrelsemöte, då avgörs sannolikt Saabs framtid. Kritiken från Jan Åke Jonsson kommer i elfte timmen och är väl ett sista desperat försök att söka regeringens uppmärksamhet. Men vad jag kan se är Maud Olofsson lika kall som vanligt.

Mer läsning

Annons