Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noteringar från en tisdag vilken som helst

Annons

Kvinnojouren i Östersund har sammanställt en liten skrift över förra årets verksamhet. Under rubriken ”Det värsta året” kan man läsa att trycket på jouren varit det högsta någonsin: under 2008 genomfördes bland annat 3 752 stödsamtal, det blir tio samtal varje dag. Men Kvinnojouren är inte bara en samtalspartner, den erbjuder också möjlighet till skyddat boende och bistår under rättsprocesser. De gånger jag har bevittnat en rättegång om kvinnofridsbrott så har det funnits representanter från Kvinnojouren på plats. De bär inga särskilda kläder, men är ändå lätta att känna igen: det är den där kvinnan som ger den andra ledsna kvinnan en kram.

I går meddelade regeringen att den skjuter till sju miljarder – det blir ungefär 30 miljoner för Jämtlands landstings del – för nästa år. Pengarna ska användas för att undvika uppsägningar i kommuner och landsting. Förra veckan berättade LT att landstinget varslar 115 anställda för uppsägning under 2009, en besparing på 78 miljoner.

Det är som vanligt när det gäller regeringen: för lite och för sent.

Andra delen av Kjell Östbergs biografi över Olof Palme, ”När vinden vände”, har landat på skrivbordet. Första delen, ”I takt med tiden”, som behandlade Palmes uppväxtsår och tidiga karriär placerades direkt i hyllan med bättre politisk litteratur. Jag skummar igenom Östbergs senaste, letar efter exempel på Palmes finess, hans känsla för ordet. Jag vill jämföra med sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Radioprogrammet Kaliber avslöjade i söndags att Åkesson i samband med en Tallinkryssning tagit ton på en snapsvisa om mordet på Olof Palme: ”Lisbet såg pistolen blänka, tra la la la laa, tra lal lal laa. Strax därefter blev hon änka ...”.

Jag struntar i jämförelserna och läser i stället Östbergs avsnitt om Palmehatet som tog fart under 80-talet. Är det någon som har lyckats väcka avgrundshögerns vrede så är det Olof Palme. Så även i vår tid.

Kalle Olsson

kalle.olsson@ltz.se

Mer läsning

Annons