Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nonsens och geschäft

/

Annons

Det var efter krisen 2008 som regeringen beslutade att storsatsa på privata jobbcoacher. Hittills har dessa karriärplanerare kostat skattebetalarna fem miljarder. Så vad har vi fått för pengarna? Enligt SVT:s granskning: Det vet vi inte. Arbetsförmedlingen bedriver ingen systematisk uppföljning och utvärdering. Man betalar bara. Och det är väl enklast så, ty hade man studerat dessa verksamheter mer ingående hade man upptäckt att en del tjänster inte kan beskrivas som annat än nonsens och geschäft. De mest lönsamma företagen redovisar vinstmarginaler på över 25 procent.

Vad krävs egentligen för att bli kontrakterad som jobbcoach av arbetsförmedlingen? Intrycket är att det räcker med att uppsöka en bokhandel, införskaffa ett par självhjälpsböcker, hitta på ett klatschigt firmanamn, typ "Your best friend", och du är inne.

En arbetslös uppmanas av sin jobbcoach att fylla i ett formulär om vilken ayurvedatyp* personen är. Lär dig sticka ut i mängden med din jobbcoach. Förverkliga din potential. Tramsfaktorn slår i taket. Och så förstås, det obligatoriska cv-skrivandet.

I de politiska talen heter det att bekämpandet av arbetslösheten är den viktigaste, ja, allt annat överskuggande, uppgiften. "En politik för full sysselsättning och minskat utanförskap", som statsminister Reinfeldt uttryckte det i den senaste regeringsförklaringen. Samtidigt, i verkligheten, tvingas arbetslösa slösa bort sin tid på ett själsdödande jobbsökeri som inte leder en millimeter närmare egen försörjning eftersom den viktigaste beståndsdelen saknas, nämligen en utbildningsinsats som svarar mot de lediga jobben.

En arbetslös som vill bli maskinoperatör behöver en maskinoperatörsutbildning, inte "hitta sig själv" tillsammans med en jobbcoach.

Regeringen bekämpar inte arbetslösheten. Man förvaltar den.

*Ayurveda är traditionell indisk läkekonst.

Mer läsning

Annons