Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noll koll på EU-valet

/

Annons

Valet till Europaparlamentet, den sjunde juni, kan bli en sällsynt pinsam historia. Framgångar i valsammanhang förknippas med högt valdeltagande och en förutsättning för ett högt valdeltagande är förstås att de valberättigade vet att det vankas val. Det gör inte folk!

När opinionsinstitutet Synovate frågade svenskar när Europaparlamentsvalet infaller visste bara 17 procent att det hålls i juni – i år. Över hälften trodde antingen att valet inträffar något annat år eller så visste man helt enkelt inte. Tittar man på skillnader mellan fackförbunden ser man att LO-anslutna – traditionella vänsterväljare – har sämre koll än medlemmar i akademikernas centralorganisation, Saco. Består de här låga siffrorna över valdagen kommer vi att få en repris på det fiaskobetonade Europaparlamentsvalet 2004. Då vann soffliggarpartiet en jordskredsseger. Största förlorarna blev arbetarrörelsen.

Valet i juni kan sägas vara ett slags uppvärmning inför nästa års riksdagsval, och en ny motgång för socialdemokraterna skulle vara psykologiskt besvärande inför 2010.

Men som alla vet så vänder man inte en oljetanker i en handvändning. Ska EU någon gång bli intressant för väljarkåren så måste unionspolitiken integreras med inrikespolitiken. Det räcker alltså inte med att ställa ut några tusen valurnor vart femte år. Men vad ska jag rösta på, blir ju då frågan, och vad röstar jag om – varför ska jag överhuvudtaget rösta!

Det är måhända en klen tröst för den villrådige, men Jämtland har begåvats med två bra och tydligt placerade kandidater till Europaparlamentvalet, Jens Nilsson, s, och Håkan Larsson, c.

Den som vill läsa mer om Nilssons och Larssons kandidaturer kan besöka kampanjsajterna och KO

Foto: Scanpix, Henrik Flygare, Ulrika Andersson

Mer läsning

Annons