Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio är inte nog

Annons

Det går inte att försäkra bort ensamhet, sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i partiledardebatten och drog slutsatsen: – Vi behöver ett samhälle där vi tar gemensamt ansvar för varandra.

Allvarliga anklagelser mot de borgerliga som att kalla dem underskottsallians och arbetslöshetsallians vinner nog anklang bland de redan övertygade. Men försöken att få lyssnarna att fundera över vilket samhälle de vill leva i gör mer för att övertyga de tvekande.

Många har anledning att tveka. För de borgerliga tvingas gå till val på ett misslyckande i de frågor som de själva sa kommer att avgöra nästa val: utanförskapet och jobben. Deras tal om ansvarstagande vilar också på svag grund när de sänkta skatterna nu i krisen fullt ut gjorts med lånade pengar.

Vilket samhälle vill vi ha? Är vi nöjda med konstaterandet att nio av tio i alla fall har jobb. Det verkar som om moderatledare Reinfeldt är det. För medan Sahlin lovade de ensamma mammorna höjda ersättningar, och oroade sig för de unga som behöver gå till kyrkan för att få mat, så försökte Fredrik Reinfeldt se det positiva i att det ”bara” är 100000 av de 1,2 miljoner ungdomarna som vare sig befinner sig i jobb eller skola.

Samtidigt är det ju inte krisens fel att så många tvingas till socialbyråerna. Det är ju regeringen som försämrat socialförsäkringarna! Lägg till detta att Reinfeldt blivit alltmer bitsk i takt med att verkligheten går i fel riktning medan Sahlin utstrålar allt mer av pondus och självkänsla. Reinfeldt befinner sig i uppförsbacke.

Mer läsning

Annons