Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ner till botten av Östersjön

/

Det tidiga 90-talet, denna turbulenta tid i samtidshistorien. Sovjetunionen, den andra supermakten och till ytan jordens största land, imploderar.

Annons

Nya stater bildas, kartan ritas om. Det är sedan tidigare känt att miljöhänsyn inte var något som kännetecknade imperiets tillbakadragande. Gamla utposter övergavs i all hast och uttjänt och överflödigt krigsmateriel som man inte kunde eller ville ta med sig grävde man helt sonika ned eller dumpade i sjön. I Östersjön?

SVT-programmet Uppdrag Granskning har samlat uppgifter som pekar mot att ryssarna, i samband med uttåget från Lettland, använde Östersjön som sopptipp för radioaktivt avfall och kemiska stridsmedel. Avfallsplatserna påstås dessutom vara inom svensk ekonomisk zon, närmare bestämt öster om Gotland. Har vi fått en skandal om halsen? Ja, möjligen en framtida miljöskandal, men en politisk skandal – nej, inte utifrån vad vi vet i dagsläget. Det är inte Sverige som misstänks ha dumpat någonting och som det framgick i Uppdrag Granskning så fanns det ingen given hanteringsgång i statsförvaltningen för den här typen av ärenden. Historien om hur informationen kom till regeringens kännedom i slutet av 90-talet är som hämtad ur en John Le Carréroman.

En hemlig agent håller en informell dragning med en tjänsteman på utrikesdepartementet som vidarebefordrar informationen till den högsta politiska ledningen, då utrikesminister Anna Lindh. Därifrån skickas underrättelserna till försvarsdepartementet och vidare till försvaret som lär ha kommit fram till att informationen är alldeles för vag för att motivera ytterligare åtgärder. Östersjön täcker förvisso bara 0,1 procent av världshavens yta, men är tillräckligt stort för att inte hitta det man söker om man inte har en någorlunda utpekad plats.

Vi kan dock inte nöja oss med slutsatserna från det sena 90-talet. Frågan måste ställas: Hur väl överensstämmer dessa underrättelseuppgifter med verkligheten? Innan några definitiva slutsatser är möjliga krävs en rejäl genomlysning. Har krigsmateriel dumpats och i så fall, vad och hur farligt är det? I Sverige gillar vi att utreda och det är precis vad vi nu måste göra. Gå till botten och hitta sanningen. Det är vår plikt till kommande generationer.

Avslutningsvis, en passning till Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor, Urban Ahlin, nu är ingen bra tid att partipolitisera.

Mer läsning

Annons