Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natur att ta på allvar

Häromåret satt jag ute vid havet och upptäckte att fåglarna inte var fullt så vackra och rogivande som tidigare.

Annons

Fågelinfluensan var på många löpsedlar, och tanken på att de skulle kunna sprida smitta förtog en del av naturupplevelsen.

Inte för att influensa låter så farligt. Otrevligt, javisst, men inte farligt för den som är vuxen men inte gammal. Men det är uppenbarligen inte hela sanningen. Virus kan se ut på många olika sätt.

Och om djursjukdomar övergår till en form där den kan smitta från människa till människa, så har vi problem och risk för det experterna kallar pandemier, världsomfattande epidemier.

Jag har precis läst de inledande kapitlen i en så här långt lysande bok av Dennis Lehane som heter Ett land i gryningen.

Inledningen handlar inte minst om hur spanska sjukan 1918 kommer till ett USA där soldaterna är på väg hem från första världskriget. Det är en rätt fasansfull skildring av hur unga friska människor dör i massor.

Den tidens läkemedel var av en annan sort. I dag hade knappast 20 miljoner människor dött. Men det utbrott av svinpest som drabbat i första hand Mexico där 75 redan dött, bör tas på stort allvar av hälsomyndigheterna.

FN:s världshälsoorganisation tycks också göra det. Och det finns antivirusmedicin att tillgå som man i varje fall hoppas ska duga åt den här sjukdomsvarianten. Det finns ingen anledning att bli panikslagen den här gången heller. Den här gången slipper vi dessutom en försämrad naturupplevelse.

Mer läsning

Annons