Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätet, sexualiteten och ohälsan

/

Att ungdomar ligger med varandra kors och tvärs och utan att blanda in djupare känslor som kärlek och vänskap är inget nytt fenomen.

Annons

Det gjorde man på 60- och 70-talen också och bara en tonårsförälder med kort minne skulle komma på att hävda motsatsen.

Ändå är nog de flesta överens om att det skett stora förändringar i ungdomars förhållande till varandra. En del av dessa förändringar är vi nog inte kapabla att riktigt förstå i dag. Kanske är det så att vi just nu ser finalen på en sexuell frigörelse som vi tidigare trodde blev färdig på en lerig åker i Woodstock för 30 år sedan. I dag är ungdomar inte längre bara öppet heterosexuella utan stolta homo-, bi- och transsexuella. Och med en internetanslutning i varje pojk- och flickrum behöver ingen längre känna sig som ensammast i världen.

Samtidigt förfasas vi över sexualiseringen av samhället. Vi ser ungdomar som fläker ut sig på internet och till synes aningslösa om riskerna knyter sexuella kontakter med totala främlingar. Så brukar det i alla fall låta när vuxna skriver lägesrapport över dagens ungdomsgeneration. Vi ser förfallet och den hänsynslösa exploateringen.

Den 15-årige killen i Strömsund som tycker att grabbar är snyggare än tjejer ser emellertid något annat. För honom måste 2009 vara ett kanonår! Lyckligt ovetande om de umbäranden som så många killar före honom tvingats gå igenom kan han utforska sin sexualitet tillsammans med likasinnade på nätet. Utan pekpinnar och fördömanden. Det är inget annat än en modern frihetsrevolution.

I går presenterades en rapport från Ungdomsstyrelsen som visar att omkring 20 000 16–25-åringar haft sex mot betalning. Se där, ytterligare ett exempel på just denna tilltagande sexualisering, skulle en del hävda. Nej, riktigt så enkelt är det inte. De sexsäljande ungdomarna har ofta en komplex problembild, här finns psykisk ohälsa, trassliga hemförhållanden och en frånvarande vuxenvärld. De flesta unga, påpekar Ungdomsstyrelsen, har faktiskt insikt om de faror som är förknippade med internet.

Att det finns 20 000 tjejer och killar som någon gång sålt sina kroppar handlar alltså inte om en sexuell frigörelse som gått överstyr utan om att det finns 20 000 ungdomar (plus många till) som är i stort behov av hjälp, stöttning och bekräftelse.

Det är lätt att se den röda tråd som löper från tonåringen som prostituerar sig via nätet till den som skär sig i armarna till den som super sig redlös på en måndag.

Mer läsning

Annons