Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kommer lagen om tunga lyft i omsorgen?

/

Sveriges största yrkeskår? Nej, det är inte montörerna på Volvo och Saab utan äldreomsorgens alla vårdbiträden och undersköterskor. Dessa människor, 200 000 räknar vi de till, är ryggraden i vår offentliga sektor.

Annons
De flesta är kvinnor, vad de tjänar vill man inte ens prata om, det blir bara pinsamt.
Ofta när denna yrkesgrupp förs på tal är det i mindre smickrande sammanhang; efter avslöjanden om missförhållanden kommer omedelbart frågorna: Vad sysslar personalen med, är de helt hjärtlösa?
Utslitna, underbetalda och hudflängda i media - äldrevårdens grovjobbare behandlas som vore de några som katten har släpat in. Det är rent skamligt att bevittna!
I går överlämnade kommunalrådet Gösta Jedberger en utredning om framtida kompetenskrav inom äldreomsorgen till ansvarig minister Maria Larsson. Utredaren föreslår att ett nytt yrke inrättas, äldreassistent. Behörighet för att uppbära denna titel kräver antingen en särskild gymnasieutbildning eller, för redan yrkesverksamma, en vidareutbildning. Får Jedberger som han vill ska riksdagen lagstifta om denna lägsta kompetensnivå; obehöriga skulle därmed inte tillåtas arbeta i omsorgen.
Ambitionen sägs vara att stärka kompetensen och höja statusen på äldrevårdsyrket.
Jag tvivlar om uppsåtet. Viktigast för regeringen är att visa handlingskraft, rapporterna om missförhållanden måste på något sätt bemötas. Vad göra? Tillsätta en utredning naturligtvis!
Nu väntar vi spänt på den utredning som ska fastslå lägsta kompetensnivå för omsorgens chefer. Och när vi ändå är inne på spåret: När kommer den lag som bestämmer hur en dräglig arbetssituation ska se ut? Hur tunga lyft som är acceptabla? Hur högt blodtryck en undersköterska ska tillåtas ha när hon sätter sig för att äta lunch?
En ny yrkestitel kommer inte att minska stressen eller pressen inom äldreomsorgen. Däremot ger det politikerna lite andrum. Och så lägger man effektivt över ansvaret för bristerna på de som förtjänar det minst, personalen. KO

Mer läsning

Annons