Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Några osorterade men alltjämt livsviktiga spörsmål

/

I tisdagskväll var det TV-utfrågning från Strasbourg. I panelen satt några Europaparlamentariker plus ett par kandidater till EU-valet. Vem som skötte sig bäst? Förutom utfrågaren Sverker Olofsson (han är outstanding!) var miljöpartisten Carl Schlyter den som lämnade det mest positiva intrycket.

Annons

Kunnig, engagerad och klimatsmart. Schlyter är för övrigt en av bara fem EU-parlamentariker som får högsta betyg när Naturskyddsföreningen listar de mest miljömedvetna EU-parlamentarikerna.

Huvuddelen av programmet ägnades åt vardagsnära konsumentfrågor, till exempel huruvida näringsinnehåll ska deklareras per 100 gram eller på något annat mer flummigt sätt. Är det verkligen EU-parlamentarikernas uppgift att bedöma textstorleken på livsmedelsförpackningarnas innehållsdeklarationer? Risken finns att vi får en repris på den dråpliga gurkdebatten. Ni minns den gamla skrönan att EU skulle ha synpunkter på gurkornas böjning.

Visst kan det ibland framstå som att EU-politikerna håller på med hårklyverier, men hellre att folkvalda definierar en matportions storlek än att låta marknaden göra det efter eget huvud.

Nästan hälften av länsborna har valt att deklarera elektroniskt i år, bland annat via sms. Textmeddelanden har verkligen underlättat vardagen. Undrar när man får läsa om killen eller tjejen som friade med ett sms?

Läste ni om Åreföräldrarna som vill döpa sin son till Q? Skatteverket har spjärnat emot, men nu ska frågan avgöras av regeringsrätten. Vad skulle man kalla Q som smeknamn?

Andra spontant tveksamma namn: Tomrummet, Halvan, Ihålig, Slasktratten, 73:an.

Några läsare har reagerat på tisdagens ledare om centerns ungdomsförbund, CUF. Det handlar om den så kallade sexköpslagen som centerungdomarna vid helgens riksstämma röstade för att avskaffa. I en kommentar till ledaren skriver CUF:aren Hanna Wagenius att prostitution bygger på ”frivilliga relationer mellan människor” och därför ska staten inte ha några synpunkter. Instängd bakom trångsynthetens tvångströja kan man möjligen hävda att det finns ett mått av frivillighet – den prostituerade har ju inte tvingats sälja sin kropp med en pistol riktad mot huvudet. Men utvidgar man frivillighetsbegreppet, vilket jag anser att man måste göra, är det långt ifrån säkert att ”relationen” kan betecknas som frivillig.

Man får helt enkelt välja, antingen göra som nyliberalerna inom CUF och mena att kvinnans kropp är en handelsvara vilken som helst och att det sexuella umgänget bygger på ”frivilliga relationer” eller så anser man att prostitution är ett resultat av olika omständigheter som lett till att kvinnornas möjligheter att fatta fria val kraftigt beskurits. Men sexköpslagen fungerar ju inte, invänder CUF:arna, prostitutionen har inte minskat. Nej, dagens straffsatser avskräcker inte. Det är samma straff för sexköp som för snatteri. Rättssamhället skickar ut dubbla signaler – köp inte sex, men gör du det ändå så spelar det nästan ingen roll. Avskaffa inte lagen utan skärp straffen.

efterlyser politisk borgfred under det halvårslånga svenska ordförandeskapet. Att hålla i EU:s ordförandeklubba tär på regeringens resurser, heter det, och dessutom måste det politiska etablissemanget visa enad front när Sverige välkomnar Europa.

Statsministern slipper försvara regeringens löntagarfientliga politik utan får istället göda bilden av sig själv som den förträfflige statsledaren. Kan det bli bättre?

Mer läsning

Annons