Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket (s)om kan bli bättre

Annons

I dag offentliggör Socialdemokraternas kriskommission sina slutrapporter. Kommissionen, som i själva verket består av ett antal arbetsgrupper, tillsattes som ett resultat av höstens katastrofval, men har inte haft i uppdrag att göra en ordinär valanalys utan har försökt spåra en flerårig utveckling som kulminerade den 19 september förra året. Trots att kommissionen haft kort om tid att färdigställa sitt arbete är intresset icke desto mindre stort. Redan i går läckte en del information ut.

Bland de konkreta förslagen finns bland annat idéer om att öka S-medlemmarnas reella inflytande över politikens utformning. Mest intressant – inte minst på grund av det nu pågående arbetet med att hitta en ny partiledare – är förslaget om en mer öppen valberedningsprocess.

LT:s ledarsida har flera gånger ställt sig frågande inför nuvarande ordning där sökandet efter en ny ledare synes vara helt frikopplat från den ideologiska diskussion som för närvarande pågår inom socialdemokratin. Vad ska nästa S-ledare stå för, vilka idéer ska hon eller han representera? Helt centrala frågor.

Kriskommissionen går så långt som att förespråka medlemsomröstningar för att utse ledare. Det är ett långtgående förslag. Själv tror jag att det skulle betyda mycket bara att ruska om den interna partikultur som säger att hugade ledarämnen ska ligga lågt och hålla tyst så länge som möjligt. Vi måste tidigt få fram kandidater som är villiga att axla de viktigaste uppdragen. Sedan kan dessa medverka i idédiskussionerna och förtjäna medlemmarnas förtroende. Man skulle kunna tänka sig en stor utfrågning där hela partiet finns representerat.

Socialdemokraternas nuvarande utnämningsprocess utgår från tanken att partiet alltid äger regeringsmakten, aldrig gör katastrofval och alltid har en kronpris eller -prinsessa i beredskap, redo att ta över. Det är dags att revidera den tanken.

Mer läsning

Annons