Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP omprövar kriget

/

Annons

Nytt bränsle kastas nu in i debatten om Sveriges engagemang i krigets Afghanistan. Miljöpartiet har omprövat sin inställning och säger att vi bör ta hem våra trupper om inte USA avslutar sin militära operation. I praktiken betyder det: Sverige ut ur Afghanistan. Ty från amerikanskt håll är nämligen budskapet att man tänker löpa linan ut och man har Nato på sin sida. Försvarsorganisationens chef, dansken Anders Fogh Rasmussen, gjorde så sent som i tisdags klart att man stannar så länge det behövs. Uppdraget är inte över förrän den sista al-Qaidasoldaten är oskadliggjord.

Sverige är inte med i Nato, men vi är ändå rejält insyltade i kriget. Vi är del av den utländska styrka som allt mer har kommit att uppfattas som en ockupationsmakt snarare än en kraft för fred och demokrati.

Det är naivt att tro att Sverige inte skulle befläckas av den våldsamma krigföring som amerikanska trupper och Natostyrkor bedriver mot talibanerna. Vi är där, vi deltar i kriget, vi skjuter och blir beskjutna.

Det finns all anledning att lyssna när Miljöpartiet förklarar sin omvärderade inställning till Sveriges roll i Afghanistan. Det här handlar trots allt om ett parti som tidigare haft en positiv grundsyn till det svenska deltagandet. ”FN-insatsen i Afghanistan är problematisk på flera sätt. Dels är det svårt eller omöjligt för civilbefolkningen att särskilja mellan FN-soldater med civila uppdrag och krigande styrkor. Dels har det gång efter gång kommit uppgifter om amerikanska övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna”, skriver MP:s partistyrelse.

Miljöpartiets kursändring kan uppfattas som ett litet steg, men det har tveklöst betydelse för det fortsatta rödgröna samarbetet. Kan de gröna ompröva kan också Socialdemokraterna göra det.

Vi behöver ett alternativ till regeringens våldslinje,‑Afghanistans civilbefolkning måste få ett alternativ till det utsiktslösa kriget. Ge oss en samlad opposition mot militärinsatsen i Afghanistan! KO

Mer läsning

Annons