Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt krisen solidariskt

/

Sverige och Europa är i en kris som Sverige inte ensamt kan lösa. Det betyder inte att Sverige inte ska bidra med det som går.

Annons

Att göra för lite är betydligt farligare än att göra för mycket. Krisen måste mötas aktivt och solidariskt. Också om detta handlar EP-valet.

De svenska Moderaternas lösning på krisen är att göra så lite som möjligt i hopp om att ovädret drar över. Det de mest av allt är rädda för är att krisbekämpning och räddande av jobb ska kosta så mycket att det innebär framtida skattehöjningar.

Våra moderater lever i illusionen – den osolidariska illusionen – att krisen kommer att kunna begränsas till dem som förlorat jobbet.

De skattesänkningar som nu orsakar budgetunderskotten betalades ju genom att de sjuka och arbetslösa fick betala skattesänkningar åt den som har jobb. Nu hoppas man att genom att inget göra, se till att den som har jobbet kvar kan gå skadeslös ur en jobbkris som riskerar att bli värre än den på 90-talet.

Den illusionen har misstänker jag fått en större spridning eftersom många villa- och bostadsrättsägare gynnats ekonomiskt av den kraftiga räntenedgången, något som lär ha bidragit till moderaternas goda opinionssiffror i storstäderna.

Men krisen kommer att slå mot hela Sverige. Att inte agera aktivt kommer att innebära fler arbetslösa med de utgifter det innebär för både staten i form av a-kassan och för kommunerna i form av ökade socialbidragskostnader. Det kommer att innebära att den samlade köpkraften dras ner, något som driver på en nedåtgående spiral.

Detsamma gäller på europeisk nivå. Det är avgörande för oss i Sverige vilka som representerar det gemensamma i EU.

Värt att notera är att det största problemet just nu ligger i ministerrådet med många borgerliga regeringar. Också EU-kommissionen har under våren tyckt sig få för lite förståelse i ministerrådet för behovet av stimulansåtgärder.

Så sent som i onsdags presenterade kommissionen ett förslag om att EU:s sociala fonder för att lindra krisens följder ska få användas utan det normalt sett obligatoriska pengabidraget från det egna landet. I EU-parlamentet har det trots en borgerlig majoritet gått för socialistgruppen att förhandlinsgvägen få majoritet för många förslag som tagit hänsyn till löntagarnas och fackens intressen. Men såna som Moderaternas Gunnar Hökmark eller Centerns Lena Ek är inget stöd i det arbetet.

Det gäller också i den avgörande frågan om hur jobbkrisen ska bekämpas. Det är därför oerhört viktigt att Du genom att rösta senast på söndag, bidrar till att stärka den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet.

Mer läsning

Annons