Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna täcker högerflanken

/

Moderaterna vet att det inte räcker med att leka bättre socialdemokrater i valrörelsen 2010. Partiet måste ännu en gång förnya sitt valspråk. Projektet är en dans på slak lina; dels ska högerflanken täckas in, dels måste partiet penetrera långt in i arbetarleden.

Annons
Moderaterna ska vara en röst åt såväl potentiella sverigedemokrater som underbetalda undersköterskor.
När Fredrik Reinfeldt får frågan hur han tänker möta sverigedemokraterna blir svaret alltid detsamma: genom att visa på det bättre alternativet. Moderaterna ska svara de främlingsfientliga med riktig politik, integrationen ska lösas med konkreta arbetsmarknads- och utbildningspolitiska åtgärder, populismen överlämnar partiet till andra. Ungefär så kan man förstå statsministerns budskap.
Men när det kommer till kritan finns det inte mycket av riktig politik i moderaternas nya integrationspolitik. Istället föreslår en arbetsgrupp inom partiet att nyanlända invandrare ska skriva under ett "svenskkontrakt" som innebär att invandraren har förstått svenska lagar, regler och normer. Bryts kontraktet kan invandrarens bidragsnivåer påverkas.
Välkommen till Sverige - landet som drar alla över en kam! Vad moderaterna nämligen försöker säga är att invandrarmän inte förstår att hålla knytnävarna borta från sina kvinnor, de förstår förmodligen ingenting om könens lika värde. Undertecknar de däremot några kontraktssidor så förstår de …
Invandrade hustrumisshandlare ska naturligtvis behandlas på samma sätt som infödda hustrumisshandlare (vilket det för övrigt finns mer än tillräckligt av).
Varför säger inte moderaterna istället sanningen, att arbete och goda språkkunskaper är nyckeln till en lyckad integration? Förmodligen för att det inte finns några jobb!
Moderaterna anordnar framtidskonvent och pratar förnyelse samtidigt som prognosmakarna tävlar om vem som kan rita upp den mest deprimerande framtidsbilden. Att i en tid när ekonomin viker och arbetslösheten skenar angripa det som är främmande är en gammal och väl beprövad metod. Höger- populism, kallas det.
Förutom "svenskkontraktet" kommer moderaterna i nästa års Europaparlamentsval att ha en uttalat nationalistisk profil - vad nu det betyder?
Det blev inte så mycket riktig politik, istället lägger sig moderaterna i sked med sverigedemokraterna. Så ska det största regeringspartiet mota Olle i grind - och samtidigt maximera sin egen röststock. Det är just populistiskt och väldigt lätt att genomskåda.
Brukar inte partisekreterare Per Schlingmann beskrivas som bra på det han gör?
foto: scanpix

Mer läsning

Annons