Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna klämmer till igen

/

Rättvisa, brukar man fnysa från högerhåll. Det är bara ett sätt att komma åt mina pengar. Skatter är inte populära på det hållet.

Annons

Och de nya moderaterna liknar de gamla. De har fortfarande skattesänkningar som lösning på alla samhällsproblem. Och för att finansiera de sänkta skatterna drar de sig inte för en omvänd form av rättvisa.

Det är fallet med den nya a-kassan. De nya moderaterna framställer sig gärna som fackets vänner. Men i verkligheten har man genomfört en politik som slår hårt mot facket i form av fallande medlemstal. Sättet man använt är avgifterna till a-kassan. Till att börja med höjdes de dramatiskt för nästan alla. Effekten blev att en halv miljon lämnade a-kassan, delvis av rent rationella skäl.

Samtidigt som det blev lägre ersättningar ändrades reglerna så att många inte fick någon ersättning alls. Detta drastiska medlemstapp i a-kassan följdes senare av ett tapp i medlemskapet i facket. Det beror på att den samlade avgifterna till a-kassa och fack blev en stor kostnad för speciellt lågavlönade. Och den effekten ökade när regeringen och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) förstärkte sitt omvända Robin Hood-system. Nu får den som tjänar lite, som de hotell- och restauranganställda, en dyr avgift, medan den som tjänar bra får en låg avgift. LO-tidningens senaste nummer visar hur det slår.

Sacos gemensamma a-kassa är tillbaka på samma avgift som före 2007. Den enda ökade kostnaden beror på att rätten att dra av fackavgiften på deklarationen tagits bort. Det kan jämföras med Hotell & restaurang där en anställd, som tjänar hälften av vad en civilingenjör gör, har fått avgiften höjd med 150 procent till 725 kronor för fack och a-kassa. Ingenjören betalar mindre än hälften. Före de borgerligas makttillträde var skillnaden mellan dyraste och billigaste förbund en hundralapp.

De borgerliga försvarar förändringen med att ökad arbetslöshetsrisk ska hålla ner lönekraven. Förändringen är alltså inte en strävan efter att öka orättvisan, säger man. Men det betyder bara att de borgerliga vill öka löneskillnaderna och missgynna den som redan har låg lön. De borgerligas politik går rakt emot allt vad Robin Hood anses stå för.

Mer läsning

Annons