Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miun rustar oss för framtiden

/

Annons

Vi blir allt äldre och kommer att behöva jobba längre, konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt helt riktigt. Samtidigt missar han den viktigaste biten, nämligen hur man skapar förutsättningar för människor att orka med ett långt arbetsliv.

I torsdagens LT kunde man läsa att Mittuniversitetet på grund av sparkrav från regeringen, tvingas skära ner på platser för motsvarande 800 helårsstudenter trots rekordmånga ansökningar. Så förebereder man inte ett land på kristider.

Framtidens utmaning är att bygga en arbetsmaknad med större flexibilitet. För att fler ska kunna byta karriär mitt i arbetslivet behövs lärosäten med bredd, låga trösklar och nära kontakt med näringslivet.

Då behövs lärosäten som Mittuniversitet, som på ett piggt och kreativt sätt lyckas matcha arbetsmarkanden med påbyggnads‧utbildningar, kortare yrkesutbildningar och som har företagen in på knuten.

Men den nedbantning som nu sker på Miun, 50 miljoner kronor på 4 år, är regeringens medvetna plan för den högre utbildningen.

Skolor som inte håller tillräcklig hög akademisk nivå har ingen framtid, enligt utbildningsminister Jan Björklund. Den logiken brister!

Självklart ska forskningen hålla hög klass och stå fri och obunden. Men det är inte självklart att de mest framstående forskarna är bäst på att förbereda studenter inför arbetslivet. En mycket liten del av de som läser vidare kommer att fortsätta sin karriär inom forskningen, trots det riktar studierna ofta in sig på just forskning.

Utbildningen blir alltför statisk när flera års universitetsstudier följer direkt på en lång period i grundskolan. Håller man i stället fast vid de många lärosäten som är spridda över landet, ökar man möjligheten att möta människors utbildningsbehov när och där de uppstår oavsett ålder och bostadsort. En 45-åring som förlorar jobbet flyttar inte lika lätt på sig som en 19-åring som nyss tagit studenten.

Ska de karriärbyten som Fredrik Reinfeldt talar om vara möjliga för fler, ställer det krav på ett tillgängligt lärande. Neddragningen på regionala lärosäten är ett exempel på hur regeringens politik i praktiken tar en helt annan riktning.

Enligt uppgifter till LT är det dessutom, ironiskt nog, bland annat utbildninsplatser inom området folkhälsa som är hotade.

Är det någonting vi behöver lära oss mer om för att leva upp till framtiens krav, är det folkhälsa. Nu är tid att satsa på mer kunskap om friskt åldrande och ett hälsosamt arbetsliv. Då skulle idén om pension vid 75 låta lite mer mänsklig.

Mer läsning

Annons