Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshushållning

/

Annons

Med boken Stolt men inte nöjd visade Pär Nuder att han är en utmärkt skribent, men det är ju realpolitiken som är hans bästa gren. Därför kändes det lite bakvänt när Nuder i går berättade att han inte tänker kandidera i nästa riksdagsval, faktum är att han lämnar sin plats redan inom två veckor.

Ja, Nuders öde är lite tragiskt, sedan han sparkades som socialdemokraternas ekonomiska talesperson har han levt en tynande tillvaro på riksdagens ”gubbhylla”. Trots att sossarna är en stor rörelse med många duktiga partifunktionärer var petningen en misshushållning av resurser. Kopplingen till Göran Persson och valnederlaget 2006 förtar inte det faktum att Nuder är en intellektuell kraft som social-demokraterna verkligen skulle behöva i dessa turbulenta tider. Är det någon gång som ideologi är intressant så är det ju nu.

Kapitalismen, den kalla och cyniska, sägs vara ett överspelat kapitel – vad blir alternativet? Skillnaderna mellan sjuk och frisk, arbetslös och arbetsför ökar – hur håller vi i hop Sverige? Tusentals miljarder flyter mellan världens börser medan arbetarna förblir vid sin plats – hur stärker vi löntagarinflytandet?

Sällan framträder en socialdemokrat som har tagit sig tid att skissa på de större framtids-linjerna. Kanske beror det på att det är stressande att sitta i opposition, den mesta tiden går till att analysera och kritisera regeringens senaste utspel. Under de senaste två åren har socialdemokraterna blivit proffs på att generera fördömande pressmeddelanden, men desto sämre på att torgföra egna tankar och idéer. Förklaringen är, tror jag, att partiet faktiskt saknar politiker av Nuders kaliber. Politiker som kan stänga ute kakofonin och höja sig över de tillfälliga debatterna.

Istället för en tillgång har Pär Nuder blivit en kverulant. Problemet är att gnällspiken har en hel del vettigt att säga.

Nuförtiden vet vi vad bankfolket gör efter klockan tre på dagarna, de tar emot kunder. Men vad gör Pekka Heino och alla andra programpresentatörer efter att de har aviserat kvällens långfilmer? Frågan har vidarebefordrats till SVT:s tittarservice.

Mer läsning

Annons