Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minoritet är rätt ordval

/

Vem var först? Israeler eller palestinier. Letter eller ryssar. Samer eller svenskar. Spelar det ens någon roll? Det viktiga är att minoritetens rättigheter respekteras och att vi inte går en väg som ökar misstänksamheten mellan folken.

Annons

Minoritet är ett mer rättvisande begrepp än urfolk.

Sametingets styrelse vill att samerna i Sveriges nya grundlag ska kallas ett urfolk och inte bara en minoritet, som den partipolitiskt eniga grundlagsutredningen föreslår.

Bakgrunden är att FN inklusive Sverige 2007 antagit en urfolksdeklaration. Frågan är nu hur det ska påverka samerna i Sverige, som inte ratificerat deklarationen eftersom effekterna av den av storsamhället inte anses utredda. I sammanhanget finns också en 15 år äldre ILO-konvention och en nordisk samekonvention som ännu inte antagits i något land.

Historiska oförrätter mot samerna är väl belagda. Också när Sverige 1992 försvagade jakt- och fiskeprivilegierna så gjordes det mot en stark samisk opinion. Det för sin inbördes oenighet närmast ökända sametinget strider annars inte minst om hur samernas rättigheter ska fördelas mellan renägare, som i Sverige traditionellt varit bärare av alla samers rättigheter, och alla andra samer.

Sametingets styrelse ansluter sig nu till ett förslag om att ge rättigheter till alla samer genom att både samiska och icke-samiska markägare får avstå rättigheter till samerna som folkgrupp. Och man stöder domen i det så kallade Nordmalingmålet, som angav att renbete på privat mark var en av urminnes hävd grundad rätt. Det sistnämnda är lättast att instämma i, för i Jämtland och Härjedalen har liknande mål tidigare gått i en annan riktning.

Samerna ska som minoritet ha stöd både för sin huvudnäring och för sina kulturella och språkliga rättigheter. Men det gäller att gå fram på ett sätt som inte ökar de motsättningar som ännu finns på sina håll mellan svenskar och samer. Att ge nya exklusiva rättigheter på grund av etnicitet är inte självklart i områden där andra också bott i generationer. Man brukar påpeka att ILO-konventionen gäller oavsett vilket folk som var först på plats.

Det är i mina ögon ointressant om judar bodde i Palestina för 3000 år sen, när palestinier ockuperas och bombas i dag. Lika märkligt är det att hävda att ryssar som bott i Lettland i generationer inte ska ha rätt till medborgarskap nu. Varför öppna för nya skillnader mellan samerna och de generationer av svenskar som länge bott i Sameland? Samerna befinner sig ju i dag på samma utvecklingsnivå som storsamhällets befolkning.

Minoritet är ett mer träffande begrepp än urfolk.

foto: ulrika andersson

Mer läsning

Annons