Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministerns hjärnsläpp

/

Annons

Enskilda må ha åsikter om tingsrättsdomen mot huvudpersonerna bakom fildelningsnätverket Pirate bay. Men att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth uttrycker sin glädje över den fällande domen är inte bara anmärkningsvärt utan reser allvarliga tvivel om ministerns förstånd.

Det var i samband med en fest på måndagen anordnad av Föreningen svenska kompositörer av populärmusik som Adelsohn Liljeroth, enligt andra gäster på tillställningen, tog tillfället i akt och berättade att hon ”var en av dem som gladdes över domen i Pirate Bay-målet”. Detta handlar om ett mål som ännu inte ens har vunnit laga kraft, som för övrigt är unikt i sitt slag och som dessutom varit kringgärdat av jävsanklagelser. Det finns bara en lämplig diagnos att sätta på kulturministerns uttalande: Hjärnsläpp!

En anmälan till riksdagens konstitutionsutskott har givetvis upprättats. Men tyvärr är skadan redan skedd. Ja, det här skadar både trovärdigheten för den fortsatta rättsprocessen och den pågående diskussionen om fildelning.

Redan i samband med jävsanklagelserna mot tingsrättsdomaren i Pirate bay-målet sattes bilden av ett etablissemang som gaddat ihop sig för trycka till den nya tidens teknikutvecklare. Nu skärps den bilden ytterligare.

Skulle kreatörerna bakom fildelningsnätverket dömas även i hovrätten kan kritikerna – med visst fog – hävda att de åtalade var dömda redan i förväg, först av en jävig domare sedan av en klåfingrig kulturminister inför hovrättsförhandlingarna.

På piratpartiets kansli ler man i mjugg. Nu kan biljetten till Europa-parlamentet vara säkrad. KO

Mer läsning

Annons