Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonprogrammen förvittrar

/

Under en tioårsperiod, från mitten av 1960-talet, skedde en massiv utbyggnad av det svenska bostadsbeståndet.

Annons

Byggandet gick fort, ekonomiskt uppbackat som det var av staten. De arkitektoniska ambitionerna var obefintliga, snarare präglades arbetet av funktionalitet och rationalitet. I botten fanns emellertid en tydlig socialpolitisk målsättning: bostadsbristen skulle lösas, fler skulle få chansen till ett modernt tak över huvudet.

40 år senare och det som en gång var politiskt reformsinne och social ingenjörskonst är i dag ett trist monument över det moderna klassamhället.

Det går nämligen inte att prata om de rostiga betongfundamenten och DDR-liknande fasaderna utan att ta hänsyn till människorna som bor där. Många av miljonprogrammen är en provkarta över snart vartenda problem som det här samhället dras med: arbetslöshet, segregation, psykisk ohälsa, utanförskap, diskriminering. Här blir sambanden mellan sociala och ekonomiska faktorer och risken för psykisk ohälsa aldrig så tydliga.

De förstörda trappuppgångarna och fuktskadade badrummen är inte bara ett resultat av ignoranta fastighetsägare. Den sjunkande standarden avspeglar också förorternas förändrade funktion. Det som började som bostäder åt den framväxande urbana arbetarklassen har i dag blivit en symbol för en havererad integrationspolitik.

Borgerliga kommunpolitiker, kända för sin förkärlek till utförsäljningar, har bollat med tanken att omvandla delar av miljonprogrammen till bostadsrätter. Renoveringsbehoven i många fastigheter är emellertid omfattande, och risken är att hugade hyresgäster köper grisen i säcken.

Nej, den här frågan kan inte lösas medelst snabba marknadslösningar – erfarenheten visar snarast att sättet att profitera på miljonprogrammen har varit genom att inte agera. Det är helt enkelt dyrare att byta rörledningssystem än att strunta i det. Upprustningsbehoven är omfattande, i pengar handlar det om det över 100 miljarder kronor.

Den här gången hamnade den utslitna förorten i blickfånget på grund av en tragisk olycka. Natten mot söndagen dog en mamma och hennes fem barn när de försökte undkomma en brand i ett lägenhetshus i Rinkeby. Orsaken till olyckan är ännu inte klarlagd. Men i någon mening är händelsen symtomatisk, ty i miljonprogrammen far människor illa. Upprustningen av dessa bostadsområden är ett samhällsansvar.

Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Mer läsning

Annons