Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men skatterna då?

/

Sossarna accepterade det mesta av regeringens skattesänkningar och vred på så vis ett av de främsta argumenten ur borgerlighetens händer, hotet om en förestående skattechock.

Annons

Snopet. Fredrik Reinfeldts sjuksköterska kommer inte att bli beskattad tillbaka till 2006 med Mona Sahlin som statsminister. De rödgrönas inkomstskattehöjningar är reserverade de riktigt höga lönerna, från 40 000 kronor och uppåt.

Med de uteblivna skattehöjningarna gällde det att snabbt hitta andra vägar att angripa oppositionen. Så anklagades de rödgröna för att vara hycklare som först ägnar 3,5 år till att såga regeringens skattesänkningar för att sedan låta merparten av dem ligga kvar. Var kritiken bara ett spel för galleriet? Hur kan vi berömma oppositionens budgetförslag när skattepolitiken lämnas nästan oförändrad?

Tidigare erfarenhet från borgerligt styre har lärt oss att det alltid är lättare att sänka skatten än att höja den. Mer pengar i plånboken är konkret, förändringen märks från en månad till en annan. Mer pengar till kommunerna som om två år kommer att ge nya förskoleplatser och ökad lärartäthet är abstrakt.

Att byta från höger- till vänsterpolitik kan liknas vid en avgiftningsprocess. Det tar emot i början, den omedelbara förändringen är negativ, mindre i plånboken, men på några års sikt väntar en bättre tillvaro – för alla.

Borgerligheten har berusat oss med skattesänkningar under 3,5 års tid och att bryta detta destruktiva beteende kommer att ta tid. Man bryter inte ett skattesänkarberoende på ett år – särskilt inte ett valår. Varför inte? Det finns faktiskt en sak som är värre än regeringens skattesänkningar och det är fyra nya år med högerstyre.

Det väsentliga är att de rödgröna nu presenterat en hållbar finansieringsplan för sina viktigaste vallöften, en starkare a-kassa och en mer human sjukförsäkring. Att man lyckas göra detta utan att skattechocka Fredrik Reinfeldts sjuksköterska tillbaka till 2006 är snarast att betrakta som ett styrkebesked.

Mer läsning

Annons