Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men blåbärsplockarna då...

/
  • I överenskommelsen ingår rätt till vård och skola, men inte rätten att behandlas schysst på arbetsmarknaden. Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Annons

Till att börja med måste jag slå fast att det är bra, att den borgerliga regeringen vänder sig vänsterut när de vill lägga fast en invandrarpolitik för resten av mandatperioden.

Det är visserligen i linje med vad Moderatledare Reinfeldt sagt i valrörelsen. Men i ett läge där Sverigedemokraterna blivit vågmästare fanns risken att Reinfeldt skulle följa danska kolleger i spåren och slå följe med de främlingsfientliga. Bra är också att Moderaterna, sannolikt genom Miljöpartiets påverkan, släppt inflytande till de små borgerliga partierna så att viktiga frågor som att utöka rätten till subventionerad vård och rätt till skolgång för samhällets papperslösa, ska lösas.

Man försöker dessutom finna en lösning på anhöriginvandringen från fallerande stater som Somalia, där praxis i dag är att barn skiljs från sina familjer för att man inte kan visa upp dokument från en stat som inte finns. Här talas om biometriska metoder för att utreda släktskap. Men på några viktiga punkter ser det ut som om problemen består.

Alla kommuner borde åläggas att ta emot flyktingar och man måste finna en lösning på att lagen om eget boende inte fungerar. Se da n har vi arbetskraftsinvandringen. Där har vi de senaste åren, som resultat av ett samarbete mellan de borgerliga och MP, sett en utveckling där den nyckelarbetskraft man talade om skulle komma i stället mest bestått av okvalificerad arbetskraft som inte sällan utnyttjats på ett skamlöst sätt. Anledningen till det är att regelverket är obefintligt.

De borgerliga tror att alla arbetsgivare är änglar. En ansökan från en arbetsgivare skickas in, men sedan är det ingen som kollar att löner och arbetsvillkor följs. Facket har fråntagits reella möjligheter att kontrollera saken, samtidigt som den anställdes uppehållstillstånd är direkt kopplat till arbetsgivaren.

Det inbjuder till ett skamlöst utnyttjande som inte bara drabbar blåbärsplockare. Nu talas i överenskommelsen om sanktioner mot arbetsgivare. Men vad det betyder vet vi inte. I bästa fall kommer förbättringar i den utredning som kommer sista mars. Hotell- och restaurangfacket menar att de största problemen kan lösas ganska lätt genom att Migrationsverket åläggs att följa upp sina egna beslut och att rätten till uppehållstillstånd inte ska kopplas till en arbetsgivare. Det måste lösas.

Mer läsning

Annons