Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlemskap hägrar

/

Annons

Sverige innehar ett halvår framåt ordförandeposten i EU. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är därmed ordförande i det Europeiska rådet. Det innebär att han inte kommer att ha tid att svara på interpellationer i riksdagen under detta halvår.

I varje fall lovar sossarna att inte besvära honom med sådant. Det är vad Mona Sahlin menar med allt tal om borgfred mellan blocken. Det innebär däremot inte, sa hon i domkyrkan i Visby till allmän munterhet, att Anders Borg ska få vara i fred under det kommande halvåret.

Borg blir annars i veckan den förste minister som tar ordförandeklubban i sitt ministerråd. Han har ingen lätt uppgift. I en av de viktigaste frågorna, den om ett överstatligt regelverk för finansmarknaderna är det tyvärr socialdemokraten Gordon Brown som i nationell nit, han är rädd om bankerna i London City, är emot starkare reglering.

Väl så svårt blir det nog för Reinfeldt själv i dagens möte med Frankrikes president Sarkozy, som inte alls tror på Reinfeldts tal om att börja strama åt ekonomin. Han tror, liksom Sveriges sossar (och Sveriges riksbank som i går åter halverade räntan) på behovet av stimulanser mot krisen.

Stötestenen kan bli Turkiets medlemskapsförhandlingar. Sarkozy är emot. Enigheten i Sverige är stor. Jag lyssnade på onsdagen på Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan, själv född i landet, som talade om hur det hägrande EU-medlemskapet där stärkt de mänskliga rättigheterna och förbättrat minoriteternas situation. Här får vi hoppas att Reinfeldt lyckas.

”Väl så svårt blir det nog för Reinfeldt själv i dagens möte med Frankrikes president Sarkozy, som inte alls tror på Reinfeldts tal om att börja strama åt ekonomin.

Mer läsning

Annons