Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medial genom­klappning

/

Annons

”Den första bilden som framträdde var stark beundran – bilden av rånarnas extrema militära disciplin och organisation och porträtterandet av polisen som handfallen, klumpig och inkompetent”. Det är lätt att hitta exempel som stödjer medieforskaren Ester Pollacks påstående om medias rapportering efter förra veckans värdedepårån. Rånet var ”spektakulärt”, utfört med ”militärisk precision”, av ”superproffs”, möjligen ”inhyrda”, helt klart inga ”duvungar”. Paralleller har dragits till filmens värld: ”Ocean’s eleven”, handplockade experter går samman för att exekvera den stora stöten, ”Heat”, med en iskall Robert De Niro i huvudrollen.

Och medan rånarna flyger iväg i natten med sitt byte – ”en miljard”, spekulerade den självsäkre polisprofessorn – springer ordningsmakten omkring som yra höns, tafatta, handlingsförlamade och vingklippta.

På mediespråk kallas det för vinkeln, det som rapporteringen ska fokusera på. Det betyder att en och samma rånare kan vara ett hänsynslöst kräk eller en drillad mästertjuv – här har media ett val. Och ett ansvar.

Hur många artiklar har vi läst om personalen vid värdedepån som kanske inte längre kan sova om nätterna, som eventuellt kommer att utveckla posttraumatiskt stressyndrom, som börjar darra i kroppen när de hör ljuden av en passerande helikopter? Hur påverkas en människa som fått en skarpladdad automatkarbin riktad mot ansiktet? Fråga inte kvällspressen.

Och dessa rånare, är det verkligen ”proffs” vi talar om? Kan det inte lika gärna handla om ett antal trasiga själar som tillfälligt knarkade bort känslor och förstånd för att klara genomföra kuppen? Är det så att några av de här ”proffsen” i dag sitter inlåsta på Kronobergshäktet med självförtroenden ekvivalenta med en daggmasks? Ångesten väller fram, längtan efter barn och flickvänner tangerar gränsen för det outhärdliga. Maxstraffet för grovt rån? Tio år. Framtiden utraderad. Häktesprästen kanske kan ge några tröstande ord på vägen.

Rånet i Västberga var ingen actionrulle, det var verkligt. Skicka vidare den hälsningen till en 15-åring nära dig.

Mer läsning

Annons