Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kluven tunga

Om en dryg månad håller Socialdemokraterna partikongress och en av de stora stridsfrågorna ser ut att bli partiets syn på vinstutdelning i skattefinansierade välfärdsföretag, främst friskolor och vårdbolag.

Annons

Personligen hoppas jag att vi får ett riktigt bråk på kongressen! Inte för att jag riktigt förstår vad det är att bråka om – huruvida företag har rätt att omvandla skattemiljoner till vinstmiljoner. För en socialdemokrati som tänker gå till val med höjda skatter borde det nämligen vara oerhört angeläget att tydligt deklarera vad våra skattepengar ska användas till: välfärd. Budskapet borde därför vara att riskkapitalister som vill göra pengar helt enkelt får söka sig till någon annan bransch. Precis så radikal borde man vara.

Men i det förslag som Socialdemokraternas partistyrelse kommer att lägga fram på kongressen sägs inget om att förbjuda vinstutdelning, däremot måste eventuella vinster återinvesteras i verksamheterna. Hur ska det gå till om det saknas lagstiftning? Socialdemokraterna talar med kluven tunga, å ena sidan är det, enligt partistyrelsen, oacceptabelt ”att privata ägare tar ut stora vinster genom att göra avkall på kvaliteten i välfärden”, å andra sidan tänker man inte lagstifta mot dessa provocerande avarter. Istället ska fokus ligga på att skärpa kvalitetskraven. Låter det luddigt? Ja, det är nog också meningen; sosseledningen går försiktigt fram i minerad terräng. Min förhoppning är att det ska explodera på partikongressen.

Mer läsning

Annons